Nakon gotovo dvije godine javnih nastupa, a pod nazivom Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" pododbor Grubišno Polje u osnivanju,možemo sa zadovoljstvom konstatirati da je ovaj pododbor formalno i pravno postao dio porodice Srpskog  kulturnog društva "Prosvjeta" u Republici Hrvatskoj, i to 54 po redu.
Naime, u Grubišno -poljskom Vatrogasnom domu u subotu 09.11.2019. godine, s početkom u 18,00 sati , održana je osnivačka skupština ovog društva.Od 30-ak članova društva,na sjednici su prisustvovala 24 člana sa pravom glasa.
Izbornu skupštinu vodio je iskustveno Zoran Blanuša ,dugogodišnji predsjednik SKD"Prosvjeta" pododbor Garešnica.
Za novog predsjednika izabran je Ilija Mandarić iz Velike Peratovice, Mihajlo Vučan za njegovog zamjenika , a u uže predsjedništvo izabrani su Ranko Šopalović za sekretara društva te Rajko Aleksić i Milenko Vukosavljević.
Izbornoj skupštini u svojstvu gostiju prisustvovali su :
sekretar SKD"Prosvjeta" Zagreb, Slobodan Živković,srpski dožupan BBŽ Saša Lukić,predsjednik VSNM BBŽ Darko Karanović,predsjednik i zamjenik VSNM Bjelovar Dušan Margetić i Dušan Zorić, predstavnik "Češke besede " Grubišno Polje Željko Horki,predstavnica Zajednice Mađara G.Polja Ana Banja,predsjednik i tajnik Udruge Roma G.Polja Predrag Bogdanić i Ivan Balog, predsjednik SKD Prosvjeta - pododbor Daruvar Srđan Bojčić te zamjenik predsjednika SKD"Prosvjeta" pododbor Garešnica Nikola Radošević. Sjednici je prisustvovao i paroh Srpske pravoslavne crkve u Grubišnom Polju, jerej Slaven Jovičić,ujedno i član novoga društva.
Prisutnima su se obratili  Živković,Lukić , Karanović i posebno ,novoizabrani predsjednik Ilija Mandarić.
Po završetku radnog djela skupštine organizator je pripremio posluženje,a druženje je uz članove muzičke i pjevačke sekcije nastavljeno uz veselu atmosferu do duboko u noć.
 

FOTOGRAFIJE: