Pregled svih događaja

Otvorena srpska kuća u Pakracu, 20.09.2022.

Otvorena srpska kuća u Pakracu, 20.09.2022.

Povodom proslave krsne Slave Vijeća srpske nacionalne manjine Rođenja Presvete Bogorodice-Mala Gospojina,u Gradu Pakracu ,(sjedištu Eparhije Pakračko-slavonske Srpske pravoslavne crkve) , 20.09.2022. godine ,otvorena je SRPSKA KUĆA u Ulici 30 svibnja.

Uz izuzetan trud VSNM Pakrac koje predvodi predsjednik Milan Kozlović kao i VSNM Požeško slavonske županije koje predvodi predsjednik Nikola Ivanović (ujedno i zamjenik župana PSŽ te jedan od zamjenika predsjednika Srpskog narodnog vijeća),srpska zajednica Pakraca dobila je prekrasan prostor u najužem centru grada.

Naime, kuća je smještena uz samu Srpsku pravoslavnu crkvu Svete Trojice i Vladičanski dvor.

Prisutnima se obratio Nikola Ivanović,pozdravivši prisutan narod,goste i uzvanike.Posebno se zahvalio Srpskom narodnom vijeću kao glavnom financijeru ovog projekta ali i bratskoj općini Budva iz Crne Gore, kao i aktivistima oba vijeća na nesebičnom radu u prikupljanju donacija ,prije svega obrtnika Srba ovoga kraja.

Među brojnim gostima bili su saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević ,(koji je i službeno otvorio Srpsku kuću), Sanja Lakić, narodna poslanica Republike Srbije,Jelena Surla, otpravnica poslova u Ambasadi Republike Srbije u Zagrebu , Protojerej stavrofor Đorđe Teodorović,paroh pakrački i sekretar Episkopa Pakračko -slavonskog g. Jovana,Duško Ćutilo, predsjednik Fonda za izbjegla,raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu AP Vojvodina, Robert Hrastić načelnik Policijske postaje Pakrac, Dejan Drakulić, predsjednik Zajedničkog veća opština iz Vukovara, Mirsada Popović Damjanović, zamjenica gradonačelnice Pakraca,predsjednica Srpskog demokratskog foruma Jelena Nestorović kao i delegacija Srpskog narodnog vijeća koje su predstavile  Emina Đurašević i Tamara Bosanac.

Prisutni su bili i zamjenica župana Sisačko -moslavačke županije iz srpske zajednice Mirjana Olujić,kao i Saša Lukić,zamjenika župana Bjelovarsko-bilogorske županije, Milan Vukelić ,savjetnik u ministarstvu znanosti RH, Mirko Marković ispred Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta", Mirjana Bilopavlović,predsjednica Centra za podršku i razvoj civilnog društva "Delfin" iz Pakraca,delegacije Vijeća Srpske nacionalne manjine BBŽ,VPŽ,BPŽ,OBŽ , koje su predvodili predsjednici Darko Karanović,Milena Lazić, Dušan Nogić i Dejan Jelić.

Ivanović je posebne pozdrave uputio delegaciji češke zajednice,predstavniku VČNM Pakrac Češke besede Prekopakra, predstavniku Vijeća talijanske manjine Grada Pakraca i Zajednici Talijana "Liberta" Ploština.

Prisutne su bile i delegacije srpskih vijeća iz Bjelovara, Garešnice,Požege, Velike,Daruvara, Kutine, Jakšića i Slavonskog Broda,kao i delegacija UABA Pakrac-Lipik i Požega, kao i delegacije Srpskog kulturnog društva Prosvjeta ,pododbor Pakrac-Lipik , Garešnica i Slatina

na čelu sa predsjednicima Darkom Derenjom , Zoranom Blanušom i Ljubinkom Pavlović.

Ivanović se zahvalio predstavnicima građevnih firmi i obrta sa područja Pakrac, Lipik koji su pomogli uređenju ovog izuzetnog značajnog objekta za srpsku zajednicu ovog kraja.

Sa prigodnim pjesmama prisutnima su se predstavili članovi seniorske pjevačke grupe Srpskog kulturnog društva Prosvjeta,pododbor Pakrac-Lipik.

Ivanović je pozdravio i čuvenu braću Teofilović .koji su kasnije svojim koncertom održanim u Vladičanskim dvorima, uveličali ovaj itekako bitan i značajan dan za Srbe ovih prostora.

Fotografije:

16. SUSRETI U MOSLAVINI, Garešnica, 17.09.2022.

16. SUSRETI U MOSLAVINI, Garešnica, 17.09.2022.

17.09.2022. održani su 16. po redu Susreti u Moslavini u organizaciji SKD Prosvjeta pododbor Garešnica .Manifestacija je održana u hrvatskom domu  u Garešnici .

To je manifestacija na koju inače dovodimo društva izvan Hrvatske ili iz drugih krajeva Hrvatske , koji još možda nisu ni čuli za Moslavinu i da u njoj žive i rade na očuvanju svog kulturnog identiteta Srbi kao nacionalna manjina. 

Osim našeg društva nastupilo je jedno društvo koje je već bilo u gostima kod nas u Garešnici, to je SKUD „J.J. Zmaj“ iz Bijelog brda. 

Ostala 3 društva još nisu nastupala u Garešnici :  

- KUD „Ostrovo“ iz Ostrova s kojim smo ove godine zajedno putovali i na međunarodni festival u Grčku

- Romsko KUD  Darda , kod kojih smo nedavno učestvovali na proslav 20 godina rada njihovog društva

- KUD „Delnice“ iz Delnica s kojim je ovo prvi susret i nadamo se ne i posljednji

Sa našom najmlađom sekcijom su nastupali i članovi SKD Prosvjeta pododbor Pakrac-Lipik .

Svim učesnicima se zahvaljujemo na odazivu i na odličnom programu

Manifestacija je  realizirana sredstvima Savjeta za nac. Manjine , grada Garešnica i BBŽ .

Fotografije:

Uspenije Presvete Bogorodice, Velika Bršljanica, 28.09.2022.

Uspenije Presvete Bogorodice, Velika Bršljanica, 28.09.2022.

U Velikobršljaničkoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi posvećenoj Prenošenju moštiju Svetoga oca Nikolaja,održana je 28.09.2022. godine Sveta liturgija povodom velikog praznika,obilježavanja Uspenija,odnosno upokojenje Bogomajke Gospoda našega Isusa Hristosa.

Svetu liturgiju predvodili su parosi ,jereji Veliko-pisanički,otac Milomir Gvojić ,paroh Stupovački ,otac Dalibor Petković i domaćin Slave paroh u Velikoj Bršljanici ,otac Slavimir Gvojić.Kumovi Slave bili su porodica Peleš iz Male Bršljanice.

Otac Milomir u nadahnutoj besjedi govorio je o ogromnoj ulozi žene nad ženama,Bogomajke prečiste Djeve Marije,majke Bogočovjeka Isusa Hristosa.

Domaćin Slave je po završetku svete liturgije sabran narod pozvao u Mjesni dom na zajedničku trpezu.

Fotografije:

Predsjedništvo Vijeća VSNM-a BBŽ-a, Bjelovar, 16.09.2022.

Predsjedništvo Vijeća VSNM-a BBŽ-a, Bjelovar, 16.09.2022.

U bjelovarskom Srpskom kulturnom centru "Pavle Solarić" Demetrova 1, 16.09.2022 (petak) s početkom u 16,00 sati ,održana je 8 sjednica Vijeća srpske nacionalne manjine Bjelovarsko bilogorske -županije u petom Sazivu.

Sjednici su prisustvovali članovi predsjedništva : Milan Radaković (predsjednik VSNM Đulovac), Gordana Ćetković, Radovan Dožudić (zamjenik predsjednika Vijeća), Petar Radosavljević ,Milan Knežević (predsjednik VSNM Grubišno Polje) ,predsjednik Vijeća Darko Karanović, te umjesto Dušana Margetića  u ime VSNM Bjelovar njegov zamjenik , Dušan Zorić.

Sjednici je prisustvovao i predsjednik VSNM Velika Pisanica Pavle Ćetković

Za sjednicu je predložen sljedeći dnevni red:

1.Analiza 7. Smotre manjinskog stvaralaštva nacionalnih manjina BBŽ od 02.07.2022. g

2.Posjeta delegacije Srpskog narodnog vijeća VSNM BBŽ

3."Kapitalne investicije" Rogoža,Srpsko kulturno društvo Prosvjeta, pododbor Garešnica i Vijeće SNM Garešnica, Srpski kulturni centar "Isidor Dobrović" Daruvar, SKD Prosvjeta -pododbor Daruvar i Vijeće SNM Daruvar, prostorija VSNM Grubišno Polje

4.Molbe srpske pravoslavne crke,CO Narta i Trn.Popovac

5.Upitnik za brošuru o nacionalnim manjinama BBŽ

6.Razno

 a) Otvorenje Srpske kuće u Pakracu

Članovi predsjedništva ocjenili su manjinsku Smotru najvišim ocjenama uz pohvale mađarskoj zajednici naše županije koja je bila domaćin u Velikoj Pisanici. Posebna zahvala upućena je srpskom Vijeću općine Velika Pisanica, porodicama Ćetković i Verić, koje su dale veliki doprinos u prezentaciji srpskog identiteta ovih krajeva.

U 10 mjesecu očekujemo posjetu delegacije Srpskog narodnog vijeća,naše nacionalne koordinacije u RH.Delegaciju je primiti članovi predsjedništva u proširenom sastavu uz zamjenika župana iz srpske zajednice Saše Lukića.Radi se o redovnom obilasku terena i međusobnoj interakciji.

Predsjedništvo je dobilo na uvid koliko su napredovali radovi u Rogoži na adaptaciji i proširenju bivše osnovne škole kao i financijsku "injekciju" od strane naše županije u vidu donacije za završetak radova. Radovi na proširenju SKC "Isidor Dobrović" u Daruvaru vrlo brzo će započeti,jer preostaje da Aero Klub kao bivši korisnik prostora dislocira svoje stvar. U Grubišnom Polju u toku su (u prostoru koji koristi srpsko Vijeće) radovi na potpuno novom sanitarnom čvoru.Za ove aktivnosti osigurana su sredstva Srpskog narodnog vijeća u sustavu tzv.  "kapitalnih investicija".

Predsjedništvo je odobrilo  financijska sredstva (u skladu sa mogućnošću) ,sukladno pristiglim molbama ,kao pomoć uređenju Srpske pravoslavne crkve Svetoga Đorđa u Narti kao i Srpskoj crkvenoj općini Trnovitički Popovac za održavanje hramovne Slave, Svete Petke 27.10.2022.

godine.

Zamjenica župana iz redova češke zajednice naše županije Tanja Golubić Novotny pripremila je upitnik o nacionalnim manjinama naše županije koji bi u formi brošure predstavio specifičnosti nacionalnih manjina BBŽ.Zadaća manjinski Vijeća je da odrede osobe koje bi popunile Upitnik i sudjelovale u izradi brošure.

Predsjednik Vijeća Karanović upoznao je predsjedništvo sa pozivom VSNM Pakrac i VSNM PSŽ na otvorenje Srpske kuće u Pakracu 20.09.2022. godine , u sklopu Slave VSNM Pakrac, Male Gospojine.

Predsjedništvo je utvrdilo održavanje 10. sjednice VSNM BBŽ za 23.09.2022. godine.

Fotografije:

20220916_162622.jpg20220916_162558.jpg20220916_162610.jpg20220916_162607.jpg20220916_162601.jpg20220916_162649.jpg20220916_162645.jpg20220916_162656.jpg

Promocija knjige Petra Fehira u SKC "Pavle Solarić" Bjelovar, 26.08.2022.

Promocija knjige Petra Fehira u SKC "Pavle Solarić" Bjelovar, 26.08.2022.

Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Bjelovara koje predvodi predsjednik Dušan Margetić sa svojim zamjenikom Dušanom Zorićem, upriličilo je u Srpskom kulturnom centru "Pavle Solarić" Bjelovar, 26.08.2022. godine, s početkom u 19,00 sati. promociju dviju knjiga spisatelja i pjesnika Petra Fehira iz Grubišnog Polja.

Petar Fehir rođen je u Grbavcu kod Grubišnog Polja 1955 godine a u svom pjesničkom opusu neprekidno je prisutna bliskost sa Bilogorom i mjestom piščeva rođenja.

Fehirovo literarno stvaralaštvo počelo je u srednjoškolskoj dobi kada početkom 70-tih sa Borom Rogićem u Bjelovaru objavljuje zbirku poezije i proze, zatim sa Vladimirom Šelovićem "Sadržaj ekstrakta u sladovini",potom svoje spisateljske radove "Između dva stakla","Čežnja za ratom".

Nažalost, i Fehirov život obilježile su ratne 90-te godine kada se seli i Švedsku i tamo nastavlja svoj spisateljski rad te objavljuje "Isengard,ett majsight satt","Hrana za ptice".

Autor je kratkog filma "Živjeti od snova"a igrao je u Švedskoj u kratkim filmovima.70-tih i 80-tih godina prošloga vijeka osnovao je i vodio kazalište "Kocka" koje se u ono vrijeme mjerilo sa najvećim imenima kazališnog amaterizma u mnogim gradovima Hrvatske i Jugoslavije. U organizaciji Grubišnopoljske "Kocke" godinama se održavao "Kockafest"-susreti mladih pjevača i "Kocka bal" -večeri maski i poezije.Fehir piše i dramske komade kao i scenarije za stripove.

U SKC"Pavle Solarić" predstavljene su dvije nove Fehirove knjige "Beskorjeni" i "Dvorac od komušne"

Prisutne je pozdravio Dušan Margetić a kolega spisatelj Radovan Dožudić pročitao je u uvodu,kako i priliči, jednu kratku Fehirovu priču.

Predstavljanje knjige vodio je Saša Leković iz Daruvara uz pomoć Kornelije Pintar, koji su uz samog autora čitali fragmentarno pjesme iz njegovih djela. Publika je mogla uživati i u izvođenju nekoliko kompozicija našeg dragog prijatelja i harmonikaša prof. Žarka Peraka iz Bjelovara.

Fotografije: