Pregled svih događaja

Sveta Trojica, Bjelovar, 04.06.2023.

Sveta Trojica

U bjelovarskom hramu Srpske pravoslavne crkve Svete Trojice ,04.06.2023. godine održana je Sveta liturgija s početkom u 10,00 sati i na taj način započeto je trodnevno praznovanje silaska Svetoga Duha na apostole u narodu još zvano pedesetnica, jer praznik pada na 50-ti  dan po Vaskrsu Gospoda našeg, Isusa Hristosa.

Domaćin hramovne Slave bio je paroh bjelovarski otac Stefan Maksimović a Svetu liturgiju su vodili đakon  Petar Kozakijević iz Zagreba, te parosi iz Narte i Velike Pisanice ,jereji Dragan Topić i Milomir Gvojić.

Nakon znatno vremena, veliko  učešće u organizaciji  ovog velikog crkvenog praznika imalo je i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Bjelovara, koje predvode Vanja Ficnar i Danka Jarić a koje je također proslavilo Krsnu Slavu svog Vijeća, Svetu Trojicu.

Posebno su pozitivno zvučale riječi oca Stefana prilikom  besjede, da samo zajedništvom srpskih institucija možemo čuvati srpski identitet i duhovnost.

Prije rezanja slavskog kolača i prelijevanja koljiva sveštenstvo je sa vjernim narodom litijski obišlo svetinju.Prigodnom besjedom narodu se obratio otac Milomir Gvojić, paroh u Velikoj Pisanici koji je dugi niz godina bio paroh u bjelovarskoj srpskoj svetinji.

Kao i svake godine i ovoga puta sa nama je bio pater Rikard iz franjevačkog reda u Bjelovaru, a malo kasnije se  pridružio  i otac Dejan iz katoličke crkva u Bjelovaru.Uz njih Svetoj liturgiji prisustvovao je i Saša Lukić ,zamjenik Župana Bjelovarsko bilogorske iz redova srpske zajednice.

U vrlo nadahnutom govoru prisutnima se obratio Vanja Ficnar, uz konstataciju da srpski narod u ovim krajevima živi vijekovima i da je svoju sudbinu uvijek dijelio sa većinskim hrvatskim narodom.

Vjerni narod imao je posebno zadovoljstvo da u nastavku obilježavanja velikog praznika Svete Trojice prisustvuje nastupu Kulturno umjetničkog društva "Sveti Sava" iz Republike Srpske, Banja Luka, koji se predstavio izvedbom krajiških igara kao i igara iz Srbije.Veliku ulogu u njihovom dolasku imao je naš banjalučanin otac Stefan , kao i sekretar društva Damir Jovanić.

Danka Jarić je uručila  priznanje koreografu društva Draganu Popoviću a  ikonu Svete Trojice kostimografu društva Mirjani Marjanac uručio je domaćin, otac Stefan uz podršku svoje kćerkice Korine.

Domaćini ,VSNM Bjelovar i SPCO Bjelovar,sav narod su potom pozvali za trpezu ljubavi, ponavljamo sav prisutni narod i goste Slave.

Moramo sa velikim poštovanje pohvaliti novoizabrano srpsko manjinsko Vijeće u Bjelovaru koje je u svakom trenutku bilo na raspolaganju svojim gostima ( od 15 vijećnika bilo ih je prisutno 14).

Isto tako zahvaljujemo se našoj nacionalnoj Koordinaciji, Srpskom narodnom vijeću koje je financijski pomoglo održavanje hramovne i Slave VSNM Bjelovar.Posebna, usuđujemo se reći već tradicionalna zahvala, ide porodici Pere i Radmile Radulović iz Bjelovar koji su bili kumovi Slave i još jednom pokazali velikodušnost i brigu za vlastiti narod.

Među gostima bili su predsjednik IO SDSS Boro Rkman, v.d. predsjednik SDSS BBŽ Milan Radaković,predsjednik i zamjenik predsjednika VSNM BBŽ Darko Karanović i Radovan Dožudić,delegacija VSNM Koprivničko-križevačke županije koju je predvodio Branko Dulikravić predsjednik VSNM Garešnica Damir Sedramac,predsjednica VSNM Križevci Goranka Manojlović,zamjenik predsjednice VSNM Daruvar,ujedno i predsjednik SDSS Daruvar Pero Radosavljević, predsjednici VSNM Štefanje, Veliki Grđevac i Velika Pisanica Zoran Marijan, Slobodan Knežević i Pavo Ćetković kao i buduća predsjednica VSNM Šandrovac Milena Lazić.

Zahvaljujemo se i Radovanu Dožudiću koji je poslije posluženja boravio u Srpskom kulturnom centru "Pavle Solarić" i primio zaista impozantan broj posjetitelja koji su otišli pogledati postav izložbe  "Knjige ispod pjevnice".

Fotografije:

"Knjige ispod pijevnice"

"Knjige ispod pijevnice"

U Srpskom kulturnom centru "Pavle Solarić" , Demetrova 1 Bjelovar,02.06.2023. godine ( petak) s početkom u 19,00 sati održana je izložba pod nazivom "Knjige ispod pijevnice", u sklopu obilježavanja silaska Svetog Duha na apostole u narodu zvano Sveta Trojica ili pedesetnica.U organizaciji izložbe sudjelovalo je Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Bjelovara, Udruga "Srpski kulturni centar Pavle Solarić"i naš mladi bjelovarski paroh Stefan Maksimović sa svojom suprugom a našom popadijom Nevenom.

Srpska pravoslavna svetinja u Bjelovaru upravo je posvećena Svetoj Trojici.

Čitavu "priču" pokrenuli su Radovan Dožudić, naš etablirani spisatelj i stalni crkveni pojac te otac Stefan Maksimović. Naime, u srpskoj pravoslavnoj bjelovarskoj svetinji krile su se izuzetno vrijedne bogoslužbene knjige od kojih su mnoge stare po nekoliko vijekova.Nažalost ,dio njih stradao je zubom vremena ali su većim dijelom zahvaljujući ovoj akciji knjige doživjele svojevrsno "vaskrsnuće".

Početna ideja širila se i nadogradila  učešćem u njoj Vijeća srpske nacionalne manjine Velika Pisanica ,koje već dugi niz godina vodi naš veliki pregalac Pavo Ćetković( upravo ove godine primio je priznanje "Pavle Solarić" za rad na očuvanju srpskog nacionalnog identiteta, kulture i duhovnosti u ovim krajevima).

Naime, u samu izložbu knjiga utkani su i veženi peškiri kao dio historijskog nasljeđa pravoslavnih srba rodnog mjesta Pavle Solarića, Velike Pisanice.

U ime VSNM Bjelovar prisutne je pozdravila Danka Jarić i riječ prepustila Radovanu Dožudiću koji je nadahnuto govorio o samoj imenici knjiga ali i objasnio laicima što je to pjevnica kao upotrebni predmet u svakoj svetinji ,koji služi da  iza nje pojci svoji napjevima prate i odgovaraju sveštenicima u Svetoj liturgiji ali i da  se ispod nje čuvaju bogoslužbene knjige.

Pavo Ćetković se zahvalio na čitavoj akciji i što je imao učešća u njoj.

Posebno emotivno govorio je otac Stefan ustvrdivši da su izložene knjige samo manji dio blaga koje se čuva u hramu Svete Trojice i da je ovo samo početak obnavljanja bogoslužbenog knjižnog fonda.

Otac Stefan je nakon lijepih riječi i otvorio izložbu.Postava će biti na uvid građanstvu nekoliko dana a posebno na Svetu Trojicu kada će u srpskoj pravoslavnoj svetinji biti i dragi gosti iz Republike Srpske, Kulturno umjetničko društvo "Sveti Sava" iz Banja Luke.

Fotografije:

 

DARUVAR DOMAĆIN KOORDINACIJE ZAMJENIKA/ICA ŽUPANA IZ REDA NACIONALNIH MANJINA IZ 11 HRVATSKIH ŽUPANIJA, 18.05.2023.

DARUVAR DOMAĆIN KOORDINACIJE ZAMJENIKA/ICA ŽUPANA IZ REDA NACIONALNIH MANJINA IZ 11 HRVATSKIH ŽUPANIJA, 18.05.2023.

Obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina tema je o kojoj se u Daruvaru razgovaralo na sastanku Koordinacije zamjenika/ica župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina. Riječ je o tijelu koje okuplja zamjenike župana iz reda nacionalnih manjina iz 11 hrvatskih županija koje imaju zamjenike iz reda manjina. Sastanak je održan u prostoru Saveza Čeha, a domaćini susreta bili su zamjenici župana Bjelovarsko-bilogorske županije iz reda češke i srpske nacionalne manjine Tanja Novotni Golubić i Saša Lukić. Skup je pozdravio župan Marko Marušić i tom prigodom izražavajući dobrodošlicu svim sudionicima posebno naglasio da je Bjelovarsko-bilogorska županija pravi primjer dobre suradnje s nacionalnim manjinama.

- U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji žive pripadnici čak 21 nacionalne manjine od ukupno 22 koliko ih ima u Republici Hrvatskoj. To je za nas pravo bogatstvo i ova Županija uistinu je pravi primjer dobre suradnje i međusobnog poštovanja i uvažavanja na svim područjima života – istaknuo je župan dodajući da je Bjelovarsko-bilogorska županija jedina županija u Hrvatskoj koja ima dva zamjenika župana iz redova nacionalnih manjina. Dobra suradnja, istaknuo je, posebno se očituje u području obrazovanja gdje se u čak deset škola s područja županije izvodi nastava u nekom od tri modela manjinskog obrazovanja, a uključena su čak 584 učenika. Tome treba dodati i još 180 djece koja su u dva češka dječja vrtića uključena u predškolski odgoj. Župan je tom prigodom istaknuo i najnovije primjere suradnje, a to su opremanje učionice Osnovne škole Dežanovac gdje se izvodi nastava po modelu C na srpskom, češkom, a od jeseni i na mađarskom jeziku te nabava kombi vozila za potrebe Češke osnovne škole Jana Amosa KomenskogDaruvar. Vozilo vrijedno 42 tisuće eura nabavljeno je u suradnji sa Savezom Čeha i Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH.

- Upravo svi ovi primjeri najbolje potvrđuju da ovdje postoji uistinu dobra suradnja s nacionalnim manjinama i na to svi zajedno možemo biti ponosni – zaključio je župan Marušić.

Skup su pozdravila i predsjednica Saveza Čeha u RH Ana-Marija Štruml-Tuček te saborski zastupnici iz reda češke i mađarske nacionalne manjine Vladimir Bilek i Robert Jankovics.

FOTOGRAFIJE:

IMG_0421.jpgIMG_0416.jpegIMG_0419.jpegIMG_0415.jpegIMG_0413.jpegIMG_0417.jpegIMG_0418.jpegIMG_0421.jpegIMG_0420.jpeg

20-i Spasovdanski susreti!

20-i Spasovdanski susreti!

Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Daruvara izuzetno svečano je obilježilo veliki jubilej, 20 godina od formiranja i početka rada srpskog manjinskog vijeća.

Svečanost je počela 27.05.2023. godine u 17,00 sati uz praznično večernje Bogosluženje u Srpskoj pravoslavnoj crkvi 318 Bogonosnih otaca 1. Vaseljenskog sabora u Daruvaru.Bogosluženju su prisustvovali župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić uz svog zamjenika iz redova srpske zajednice Sašu lukića . Bogosluženju je prisustvovala i zamjenica Gradonačelnika Daruvara g. Lneničeka, Vanda Cegledi.Domaćin večernje službe bio je paroh u Daruvaru, otac Đorđe Ostojić.

Svečanost je nastavljena u prepunom  daruvarskom Kinu " 30 svibnja" u 18,00 sati. Medijator svečanosti bila je Nikolina Mileusnić. Predsjednica VSNM Daruvar Nikolina Glodić pozdravila je sve prisutne i kratko rezimirala rad srpske zajednice u proteklih 20 godina.

Potom je riječ prepustila županu Marušiću te zamjenici gradonačelnika Vandi Cegledi.

VSNM Daruvar tradicionalno dodjeljuje priznanja "Isidor Dobrović" institucijama i pojedincima koji svojim radom promiču i čuvaju srpsku kulturu,srpski identitet i duhovnost u ovim prostorima.

Dobitnici ovogodišnjih priznanja su bili  Zvjezdana Drašner iz Daruvara koja godinama promovira istinu o genocidu NDH nad Židovima, Romima i Srbima , ali i godinama uči srpsku djecu kaligrafiji, izuzetno lijepom načinu pisanja, Miroslav Golić iz Miljanovca koji je uz činjenicu da godinama aktivno pleše u Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta, pododbor Daruvar i Garešnica,ujedno i vrsni koreograf koji podučava mlade srpskom folkloru.

Priznanje je dobila i predsjednica VSNM Končanica Rada Božić, koja je godinama predavala srpski jezik  po modelu C u Osnovnoj školi Dežanovac, ali je i glavni "krivac" za sada već tradicionalne " Imsovačke susrete ", međunarodnu smotru folklora koja se održava u Imsovcu savke godine. Priznanje je primio i Darko Karanović koj je već tri mandata izabrani predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije , ujedno i član predsjedništva Srpskog narodnog vijeća, nacionalne Koordinacije Vijeća srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

U kulturno umjetničkom dijelu programa sudjelovali su :

KUD "Mladost" Zalužani, Republika Srpska

SKD Prosvjeta, pododbori iz Garešnice i Daruvara

Češka beseda Daruvar

Po završetku kulturno umjetničkog programa gosti i učesnici programa posluženi su tradicionalno večerom u Češkom domu. Druženje je nastavljeno i velikoj sali Češkog doma uz živu muziku i ples.

Svečanost je nastavljena drugi dan od 8,30 sati dočekom Eposkopa Slavoskog, gospodina Jovana ispred crkve koji je nakon dolaska vodio Svetu Arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetih Otaca u Daruvaru zajedno sa ostalim sveštenstvom.

Svetoj Arhijereskoj liturgiji su prisustvovali Ambasadorka Republike Srbije u R. Hrvatskoj, Njezina Ekselencija gospođa Jelena Milić, saborski zastupnik za Češku nacionalnu manjinu i zamjenik gradonačelnika gospodin Vladimir Bilek, gradonačelnik Daruvara gospodin Damir Lneniček, zamjenik župana iz redova srpske zajednice gospodin Saša Lukić, Predsjednica VSNM-a grada Daruvara gospođa Nikolina Glodić.

Na samom kraju Arhijerejske liturgije Episkop Slavonski gospodin Jovan je dodijelio ARIJEREJSKU GRAMATU u znak zahvalnosti za pomoć u obnovi crkve Svetih Otaca u Daruvaru gradonačelniku gospodinu Damiru Lneničeku. 

Program ovogodišnjih 20-tih Spasovdanskih susreta je završen prigodnim kulturno umjetničkim programom u crkvenom dvorištu uz posluženje za sabrani narod.

Fotografije:

 

"Đurđevdan" u Grubišnom Polju, 06.05.2023.

"Đurđevdan" u Grubišnom Polju, 06.05.2023.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetoga Đorđa u Grubišnom Polju, 06.05.2023. godine održana je sveta liturgija povodom hramovne slave ove srpske svetinje, Đurđevdana.

Sveta liturgija je počela u 9,00 sati a predvodio ju je paroh u Grubišnom Polju,jerej Slaven Jovičić uz pratnju sa pjevnice svoje supruge Suzane.Prije rezanja slavskog kolača i prelivanja koljiva vjerni narod upriličio je tradicionalni litijski ophod oko ove izuzetno vrijedne svetinje.

Svetoj liturgiji su prisustvovali i zamjenik župana iz redova srpske zajednice Saša Lukić, predsjednik VSNM BBŽ Darko Karanović,predsjednici VSNM Grubišno Polje i Veliki Grđevac Milan Knežević i Slobodan Knežević.

Po završetku liturgije otac Slaven pozvao je vjerni narod i goste u parohijsku gostoprimnicu gdje su se vjernicima pridružili gradonačelnik Grada Grubišnog Polja Zlatko Mađaruh,načelnik općine Velik Grđevac Tomislav Pavlečić i poduzetnik Marijan Cenger.

Fotografije: