Pregled svih događaja

Predavanje dr. sc. Filip Škiljan, na temu „IZ POVIJESTI SRBA DARUVARSKOG KRAJA“

Dani srpske kulture 5. - 9. srpnja 2021.

5. srpnja 2021.

Dani srpske kulture u Daruvaru započeli su 5. srpnja 2021. predavanjem dr. sc. Filipa Škiljana na temu „IZ POVIJESTI SRBA DARUVARSKOG KRAJA“. Predavanje je održano u Društveno-kulturnom centru Daruvar s početkom u 18:30 sati.

Sve prisutne je pozdravila Nikolina Glodić, predsjednica VSNM Daruvar, a predavača je predstavila Radmila Frantal, prof., članica Vijeća.

Dr. sc. Škiljan je sažeto prikazao povijest postojanja srpske zajednice na prostorima Daruvara i okruženja s naglaskom na kulturološki značaj ostavštine srpskog nasljeđa od 16 stoljeća do danas. Obrađeno je vise tema vezano uz Srbe Daruvara, od doseljavanja na daruvarsko područje do kretanja kroz daljnju povijest, terora nad Srbima za vrijeme 2. svjetskog rata i prisilnih prekrštavanja te pravoslavnih svetinja - crkava, manastira i zvonika. Prikazana su demografska kretanja u razdoblju od 19. do početka 21. stoljeća tj. do popisa stanovništva 2011. Spomenuti su i primjeri četiri opustošena, danas nenaseljena sela, na području bivše općine Daruvar: Velika Klisa, Stara Krivaja, Bastajski Brđani i Gornji Borki.

Dr. sc. Filip Škiljan, rođen 1980. godine je zaposlen je u Institutu za migracije i narodnosti. Za znanstvenog suradnika izabran je 2010. godine, a za višeg znanstvenog suradnika 2013. godine, dok je za znanstvenog savjetnika izabran 2019. godine. 2011. godine izabran je u naslovno zvanje docenta na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Bavi se 2. svjetskim ratom i nacionalnim manjinama u Hrvatskoj. Autor je više monografija i brojnih znanstvenih članaka.

 

Predavanju su, uz ostale građane, prisustvovali i gradonačelnik Grada Daruvara Damir Lneniček, zamjenik župana BBŽ Saša Lukić, zamjenik županice BBŽ Nikola Ivanović i članovi županijskog manjinskog vijeća BBŽ. Također su bili prisutni i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, paroh pakrački Đorđe Tedorović i paroh Luka Bosanac.

Predavanje su organizirali VSNM Grada Daruvara i SKD Prosvjeta – Pododbor Daruvar.

Fotografije:

IMG_1279.jpgIMG_1285.jpgIMG_1289.jpgIMG_1286.jpgIMG_1284.jpgIMG_1288.jpgIMG_1287.jpgIMG_1278.jpg