Преглед цвих догађаја

22.04.2014. - Литургија у Млаки - Јасеновац

Поводом 22. априла - Дана пробоја јасеновачких логораша, Његова Светост патријарх српски Господин Иринеј, митрополит црногорско-приморски Амфилохије и владика липљански Јован служили су литургију у дјеломично обновљеном Храму Светога Илије у Млаки покрај Јасеновца.

Литургија је служена као помен свим невино страдалим јасеновачким жртвама. Литургији су присуствовали предсједник СНВ-а Милорад Пуповац и његов замјеник Саша Милошевић, предсједник СДСС-а Војислав Станимировић, саборски заступници Хорват и Црногорац, предсједник "Просвјете" Чедомир Вишњић, дожупани из редова српске заједнице; Јелић, Ћурчић, Павковић, Ркман и Грозданић, предсједници жупанијских ВСНМ; Чича, Јовановић, Карановић и Ераковић, предсједници ВСНМ градова Липика и Слатине; Дерењ и Кулић, представници СДФ-а Ивановић и Лабус као и највећи дио свештеника Славонске епархије те многи вјерници.

У својству изасланика предсједника Републике Српске Милорада Додика, на литургији је био и директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић.

У Другом свјетском рату, село Млака је било сабирни центар логора Јасеновац за жене и дјецу са Козаре. У селу је тада живјело око 1500 становника. Комплетно становништво са 250-еро дјеце у прољеће 1942. године одведено је у логоре.

По завршетку литургије представници ВСНМ Вировитичко-подравске, Бјеловарско-билогорске и Бродско-посавске жупаније упутили су се у Јасеновац и на каменом цвијету поставили вијенце у помен невино страдалим јасеновачким жртвама.

ФОТОГРАФИЈЕ