Najave i informacije

Obilježavanje Svetih Novomučenika jasenovačkih

                         

Centralna manifestacija koju organizira Episkopija Pakračko slavonska ,održati će se u subotu 7. septembra u manastiru Svetoga Jovana krstitelja u Jasenovcu,svetom arhijerejskom Liturgijom s početkom u 9,00 sati,koju će sa vjernim narodom služiti više Visokopreosveštene i Preosveštene gospode Arhijereja naše Pomjesne i sestrinskih pravoslavnih crkava.
 
Nakon svete Liturgije,osveštenje slavskog kolača i žita,obaviti će se na grobnoj humci kod Kamenog cvijeta u Spomen-području Jasenovac.
 
Ovakvim sabornim okupljanjem nastavlja se njegovanje tradicije i molitvenog jedinstva oko Svetih Novomučenika,čiji spomen ostaje upisan u cijeloj vaseljeni Pravoslavnoj.
 
U petak 06.09.2019. tim povodom biće održan naučni skup "Novomučenici:Poliperspektiva V" koji će se s blagoslovom Visokopreosveštenog Mitropolita Zagrebačko-ljubljanskog g.Porfirija i ove godine održati u Srpskoj pravoslavnoj Opštoj gimnaziji "Katarina Kantakuzina Branković" u Zagrebu s početkom u deset sati,a kome će učešće uzeti više eminentnih međunarodnih stručnjaka iz ove oblasti.
Istog dana ,u navečerje Centralne proslave, s početkom u 17,oo sati u hramu Svetoga proroka Ilije u Mlaki biće služeno praznično večernje bogosluženje.
 
Takođe,u okviru ovih prazničnih dana ,u srijedu 11,09,2019,godine ,na praznik Usjekovanja glave Svetoga Jovana Krstitelja,u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima, gdje je kršten svete uspomene Pavle Patrijarh srpski, biće služena sveta Arhijerejska Liturgija.