Najave i informacije

Večer nacionalnih manjina 2019.

 
"Češka obec" Bjelovar ,na čelu sa predsjednicom Miruškom Lončar ,tradicionalno u bjelovarskoj sportskoj dvorani"Europskih prvaka"organizira 13."Veče nacionalnih manjina",koja će se održati 30.11.2019. godine.Pokrovitelj ove međunarodne smotre folklora je Grad Bjelovar,Savjet za nacionalne manjine RH. Supokrovitelji su Savjet Čeha RH i Bjelovarsako-bilogorska županija.
Ovogodišnji sudomaćini češkoj zajednici Grada Bjelovara su pripadnici srpske zajednice.Sukladno tradiciji srpsku nacionalnu manjinu predstaviti će društvo iz matice,Republike Srbije,točnije, Gradsko kulturno umjetničko društvo "Ravangrad" iz Sombora. Prošlogodišnji sudomaćini bili su predstavnici albanske zajednice a predstavilo nam se kulturno umjetničko društvo iz oblasti Berat iz Republike Albanije.
 
Ovim putem Vas pozivamo da se pridružite ovoj izuzetno značajnoj manifestaciji.

 

Gradsko kulturno-umetničko društvo "RAVANGRAD" iz Sombora osnovano je 12. jula 2001. godine. Društvo trenutno ima oko 250 aktivnih članova svih uzrasata (deca,omladina i odrasli), koji, kroz rad u folklornoj, pevačkoj, etno , dramskoj sekciji i orkestru, čuvaju i neguju tradiciju pesme, igara i običaja naroda i narodnosti Sombora i šire zajednice.

Najmasovnija je folklorna sekcija, koja radi u 8 odvojenih grupa-ansambala (dečiji.omladinski,veteranski). Do sada je postavljeno oko 20 raznih koreografija igara: Bačke igre Srba, Bunjevačke igre i Mađarske igre, sve iz Sombora i okoline, igre iz Banata i Srema,igre iz Makedonije,Slovačke igre,igre iz Vranja, Leskovca, Bele Palanke,Bosilegradskog krajišta,Vranjskog polja, Bujanovca, Šumadije, Šopske i Vlaške igre.... U okviru Društva veoma uspešno rade 3 zasebne pevačke grupe: ženska, muška i omladinska ženska pevačka i narodni orkestar. Etno sekcija "Zlatne niti" se bavi prikupljanjem,izradom , restauracijom i čuvanjem tradicionalnih nošnji i opreme,kao i raznih rekvizita i dokumenata. "Zlatne ruke"- sekcija žena koja priprema  razna jela i kolače iz Sombora i okoline, na način kako se to radilo pre više od 100 godina koje je uspešno prezentovala na festivalima hrane i muzike u širom Srbije i Mađarske.

              Društvo je ostvarilo niz zapaženih uspeha i nagrada u Srbiji, od kojih ćemo navesti samo one ostvarene na zvaničnim smotrama u organizaciji Saveza amatera Vojvodine i Srbije: zlatna, 2 srebrne i bronzana plaketa na Pokrajinskoj smotri folklora u Rumi, učešće i ostvarena bronzana plaketa za folklorni program i zlatna plaketa za najbolji orkestar i najboljeg šefa orkestra na Republičkoj smotri u Požarevcu, ostvarena značajna priznanja na takmičenjima izvornog stvaralaštva, učešće na Republičkoj smotri izvornog stvaralaštva u Topoli 3 puta zaredom. Društvo je ostvarilo niz zapaženih priznanja na raznim domaćim, kao i na međunarodnim festivalima folklora u Ukrajini, Mađarskoj,Sloveniji, Bugarskoj i Hravarskoj.

            GKUD "Ravangrad" neguje dobru dugogodišnju saradnju sa folklornim ansamblima iz  Mađarske (Baja,Dušnok,Hercegsantovo..., Slovenije(Celje,Maribor i Ptuj) i Hrvatske (Daruvar, Darda, Beli Manastir i Tenja-Osijek).

 U svetu folklora, GKUD "Ravangrad"  važi za jedno od malobrojnih društava koje, kroz svoje mnogobrojne aktivnosti, neguje tradicionalno narodno umetničko stvaralaštvo prvenstveno naroda i narodnosti- starosedelaca iz okoline Sombora. U prilog  tome govori činjenica da naše Društvo, na svim zvaničnim takmičenjima-smotrama, kao i festivalima na repertoaru prvenstveno ima koreografije - igre, pesme i običaje Srba, Bunjevaca, Šokaca i Mađara i dr. iz okoline Sombora i Vojvodine. 

P6270231.JPGDSC00286-2.jpgP6300532.JPG