Pregled svih događaja

Lazareva subota, 16.04.2022.

Lazareva subota

U subotu ,16.04.2022. godine u Srpskoj pravoslavnoj crkvi posvećenoj Svetome četverodnevnom Lazaru ,s početkom u 10,00 sati ,održana je Sveta liturgija koju su služili jereji Dragan Topić,paroh narćanski,Stefan Maksimović paroh u Bjelovaru,Uglješa Pilinger ,paroh u Varaždinu,jerej Slaven Jovičić,paroh u Grubišnom Polju,stupovački paroh,otac Dalibor Petković i paroh iz Velike Bršljanice ,jerej Slavimir Gvojić,uz domaćinsku ulogu paroha u Velikoj Pisanici oca Milomira Gvojića.

Nakon tradicionalnog rezanja slavskog kolača i prelivanja koljiva prisutnom vjernom narodu obratio se nadahnutom besjedom otac Dalibor Petković,a domaćin ,otac Milomir Gvojić  je sav prisutan vjerni narod pozvao na zajedničku slavsku trpezu u Mjesni dom općine Velika Pisanica.Vjernici su po primanju nafore (kako i priliči danu u narodu znanom i "vrbica") primili i simboličnu vrbovu grančicu.

Otac Milomir ukratko je narod upoznao sa dinamikom obnove svetinje, zahvalivši se Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i općini Velika Pisanica na financijskoj pomoći u obnovi hrama.

Uz posebno zadovoljstvo moramo naglasiti da je na Svetoj liturgiji bila prisutna i Zlata Berkeš predsjednica Vijeća mađarske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije,predsjednik i zamjenik VSNM BBŽ Radovan Dožudić i Darko Karanović,predsjednik i zamjenik VSNM Bjelovar Dušan Margetić i Dušan Zorić,kao i predsjednik VSNM Kutina Jovica Trbojević.

Vijeće srpske nacionalne manjine Velika Pisanica koje predvodi predsjednik Pavle Ćetković i ove godine je preuzelo veliku brigu vezano za posluženje gostiju i u potpunosti opravdalo povjerenje.

Svečarima se u domu pridružio i načelnik općine Velika Pisanica Fredi Pali,a uz muziku je nastavljeno zajedničko druženje.

Fotografije: