Pregled svih događaja

Parastos i pomen u Grubišnom Polju, 17.12.2022.

Parastos i pomen u Grubišnom Polju, 17.12.2022.

U subotu, 17.12. 2022. godine u grubišnopoljskoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetoga Đorđa, s početkom u 10,00 sati, održana je Sveta liturgija uz pomen i parastos nevinim srpskim civilnim žrtvama Bilogore i zapadne Slavonije stradalim u nesretnom ratu   jesen/zima 1991. godine.

Svetu liturgiju predvodio je domaćin, paroh grubišnopoljski  jerej Slaven Jovičić uz sasluženje paroha bjelovarskog Stefana Maksimovića i Velikobršljaničkog Slavimira Gvojića.

Izuzetno prigodnom i nadahnutom propovijedi prisutnima se obratio otac Slaven Jovičić.

Naime, ovo je bila 10. tradicionalna Komemoracija srpskim civilnim žrtvama  Bilogore i zapadne Slavonije, otkako je naša nacionalna Koordinacija, Srpsko narodno vijeće ,ove nesretne događaje iz 1991 godine uvrstilo u kalendar kulture sjećanja.

Domaćin ovogodišnje Komemoracije bilo je Vijeće srpske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije i Vijeće srpske nacionalne manjine Grubišno Polje ,koje predvode predsjednici Darko Karanović i Milan Knežević.

Nakon Svete liturgije okupljeni narod okrijepio se u crkvenom cintoru a domaćini su u crkvenoj gostoprimnici pripremili tradicionalno posluženje.

Prisutnima se uz pozdravne riječi obratio Darko Karanović i genezu ovih događaja povezao sa stradanjima grubišnopoljskih Srba i njihovom deportacijom u Jadovno i Slano na otoku Pagu iz 26/27. 04.1941. godine.Egzodus Bilogoraca i zapadno Slavonaca iz 1991 godine krenuo je kao i 1941 godine iz Grubišnopoljskih sela, Velike i Male Barne, Velike i Male Peratovice, Malog Grđevca, Sibenika,Rastovca, Turčević Polja, Dijakovca, Lončarice, Dapčevice, Rašenice u pravcu daruvarskih i pakračkih sela, prema rijeci Savi i Republici Srpskoj ,te Srbiji.

O događajima u Grubišnom Polju 1991 godine , govorio je Milan Knežević.Ukazao je da je samo u bivšoj općini Grubišno Polje stradalo 43 srpska civila (dio njih ubijen je na "kućnom pragu") od kojih se još najveći dio njih vode kao nestali.

Prisutnima se obratio i saborski zastupnik Samostalne srpske demokratske stranke Boris Milošević koji je ukazao na izuzetnu potrebu komemoriranju svim stradalim žrtvama u nesretnom ratu 90-tih, bez obzira na nacionalnost stradalnika.

Svetoj liturgiji i Komemorativnom skupu prisustvovala je i Njena Ekselencija, ambasador Republike Srbije u Zagrebu Jelena Milić, saborska zastupnica SDSS-a i potpredsjednica Srpskog narodnog vijeća Dragana Jeckov, kao  i Eugen Jakovčić i Aneta Vladimirov iz SNV-a te zamjenik župana Bjelovarsko bilogorske županije iz redova Srba Saša Lukić.

Sa nama su bile i delegacije Vijeća Brodsko-posavske  županije koje je prevodio predsjednik Dušan Nogić, Požeško-slavonske županije na čelu sa predsjednikom Nikolom Ivanovićem, kao i Virovitičko-podravske županije koju je predvodila predsjednica Milena Lazić.

Skupu su prisustvovale i delegacije srpskih manjinskih vijeća iz Đulovca, Sirača,Dežanovca, Daruvara, Garešnice, Bjelovara , Velike Pisanice i Velikog Grđevca.

Fotografije: