Pregled svih događaja

20-i Spasovdanski susreti!

20-i Spasovdanski susreti!

Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Daruvara izuzetno svečano je obilježilo veliki jubilej, 20 godina od formiranja i početka rada srpskog manjinskog vijeća.

Svečanost je počela 27.05.2023. godine u 17,00 sati uz praznično večernje Bogosluženje u Srpskoj pravoslavnoj crkvi 318 Bogonosnih otaca 1. Vaseljenskog sabora u Daruvaru.Bogosluženju su prisustvovali župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić uz svog zamjenika iz redova srpske zajednice Sašu lukića . Bogosluženju je prisustvovala i zamjenica Gradonačelnika Daruvara g. Lneničeka, Vanda Cegledi.Domaćin večernje službe bio je paroh u Daruvaru, otac Đorđe Ostojić.

Svečanost je nastavljena u prepunom  daruvarskom Kinu " 30 svibnja" u 18,00 sati. Medijator svečanosti bila je Nikolina Mileusnić. Predsjednica VSNM Daruvar Nikolina Glodić pozdravila je sve prisutne i kratko rezimirala rad srpske zajednice u proteklih 20 godina.

Potom je riječ prepustila županu Marušiću te zamjenici gradonačelnika Vandi Cegledi.

VSNM Daruvar tradicionalno dodjeljuje priznanja "Isidor Dobrović" institucijama i pojedincima koji svojim radom promiču i čuvaju srpsku kulturu,srpski identitet i duhovnost u ovim prostorima.

Dobitnici ovogodišnjih priznanja su bili  Zvjezdana Drašner iz Daruvara koja godinama promovira istinu o genocidu NDH nad Židovima, Romima i Srbima , ali i godinama uči srpsku djecu kaligrafiji, izuzetno lijepom načinu pisanja, Miroslav Golić iz Miljanovca koji je uz činjenicu da godinama aktivno pleše u Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta, pododbor Daruvar i Garešnica,ujedno i vrsni koreograf koji podučava mlade srpskom folkloru.

Priznanje je dobila i predsjednica VSNM Končanica Rada Božić, koja je godinama predavala srpski jezik  po modelu C u Osnovnoj školi Dežanovac, ali je i glavni "krivac" za sada već tradicionalne " Imsovačke susrete ", međunarodnu smotru folklora koja se održava u Imsovcu savke godine. Priznanje je primio i Darko Karanović koj je već tri mandata izabrani predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije , ujedno i član predsjedništva Srpskog narodnog vijeća, nacionalne Koordinacije Vijeća srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

U kulturno umjetničkom dijelu programa sudjelovali su :

KUD "Mladost" Zalužani, Republika Srpska

SKD Prosvjeta, pododbori iz Garešnice i Daruvara

Češka beseda Daruvar

Po završetku kulturno umjetničkog programa gosti i učesnici programa posluženi su tradicionalno večerom u Češkom domu. Druženje je nastavljeno i velikoj sali Češkog doma uz živu muziku i ples.

Svečanost je nastavljena drugi dan od 8,30 sati dočekom Eposkopa Slavoskog, gospodina Jovana ispred crkve koji je nakon dolaska vodio Svetu Arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetih Otaca u Daruvaru zajedno sa ostalim sveštenstvom.

Svetoj Arhijereskoj liturgiji su prisustvovali Ambasadorka Republike Srbije u R. Hrvatskoj, Njezina Ekselencija gospođa Jelena Milić, saborski zastupnik za Češku nacionalnu manjinu i zamjenik gradonačelnika gospodin Vladimir Bilek, gradonačelnik Daruvara gospodin Damir Lneniček, zamjenik župana iz redova srpske zajednice gospodin Saša Lukić, Predsjednica VSNM-a grada Daruvara gospođa Nikolina Glodić.

Na samom kraju Arhijerejske liturgije Episkop Slavonski gospodin Jovan je dodijelio ARIJEREJSKU GRAMATU u znak zahvalnosti za pomoć u obnovi crkve Svetih Otaca u Daruvaru gradonačelniku gospodinu Damiru Lneničeku. 

Program ovogodišnjih 20-tih Spasovdanskih susreta je završen prigodnim kulturno umjetničkim programom u crkvenom dvorištu uz posluženje za sabrani narod.

Fotografije: