Pregled svih događaja

Izborna skupština, 15.07.2023.

Izborna skupština, 15.07.2023.

U zagrebačkoj Opštoj Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji "Katarina Kantakuzina Branković",u subotu 15.07.2023. godine, održana je redovna izborna skupština naše srpske manjinske Koordinacije u Republici Hrvatskoj , Srpskog narodnog vijeća.

Prije skupštine održana je 2. redovna sjednica predsjedništva Srpskog narodnog vijeća 6. Saziva, na kojoj je predsjedništvo usaglasilo stavove oko izbora novog rukovodstva SNV-a.

Sama skupština započela je u 12,30 sati izborom radnog predsjedništva  i ostalih organa neophodnih za održavanje i sam rad skupštine.

Delegati Vijeća srpske nacionalne manjine Bjelovarsko bilogorske županije bili su Saša Lukić, Goranka Radulović i Darko Karanović.

Radnim predsjedništvom predsjedavala je Dragana Jeckov uz članove Božidara Simića i Nikolu Arbutinu.

Skupštini su se obratili gosti, Njena Ekselencija Ambasador Republike Srbije u Zagrebu Jelena Milić, novo izabrani predsjednik Savjeta za nacionalne manjine pri Vladi Republike Hrvatske Tibor Varga, a poseban aplauz zaslužio je dosadašnji predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer koji je u obraćanju ustvrdio:" Hrvatska ne bi tako lako ušla u Europsku uniju da veliki doprinos tome nisu dali Srbi i Srpsko narodno vijeće, bez obzira na sve okolnosti. Danas je SNV nezaobilazno tijelo u Republici Hrvatskoj i to bez obzira što se mnogi tome bezuspješno pokušavaju suprotstaviti".Prof. Pupovac se u svom obraćanju osvrnuo na rad u protekle četiri godine apostrofiravši ne samo dobre, već ukazavši i na one manje dobre stvari koje su nedostajale u radu SNV-a.

Za članove Savjeta Srpskog narodnog vijeća izabrani su aklamacijom dosadašnji predsjednik prof. Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Dejan Jović, bivši redovni profesor zagrebačkog Filozofskog fakulteta Dušan Marinković i redovna profesorica istog fakulteta Ankica Čakardić.

Aklamacijom su izabrani i članovi Nadzorno odbora SNV-a i to:

Jugoslav Vesić za predsjednika i članovi: Milan Vrga, Dragiša Pilipović, Mirjana Midić i Tatjana Spasojević Vukobratović.

Nakon toga pristupilo se tajnom glasanju za izbor dvoje zamjenika i predsjednika SNV-a.

Od 74 delegata koji čine skupštinu glasalo je njih 59.Svih 59 delegata jednoglasno je izabralo prof.dr. Milorada Pupovca na još jedan četverogodišnji mandat na čelu srpske nacionalne Koordinacije.Za zamjenike su izabrani Dragana Jeckov sa 59 glasova i Boris Milošević sa 58 glasova.

Fotografije: