Pregled svih događaja

Izjava sjećanja Garešnica, Daruvar, Bjelovar

Izjava sjećanja Garešnica, Daruvar, Bjelovar

U četvrtak 03.08.2023. godine s početkom u 19,00 sati, članovi VSNM Garešnica i predsjedništvo Srpskog kulturnog društva Prosvjeta,pododbor Garešnica, okupili su se u bivšoj Osnovnoj školi u Rogoži ,kako bi komemorativno obilježili stradanje Srba u tzv"vojno - redarstvenoj operaciji Oluja" iz 1995 godine.

Tradicionalnu Izjavu sjećanja Srpskog narodnog vijeća pročitala je članica Vijeća i Prosvjete Biljana Rodić.

Prisutni su pohvalili izuzetno izbalansiran tekst Izjave sjećanja, jer se u njoj pominju sve žrtve bez obzira na nacionalnu pripadnost. Uprkos tome desničarske stranke u Republici Hrvatskoj ne prestaju Srbe gledati nikako drugačije nego kao remetilački faktor.

U prilogu teksta donosimo Vam tekst Izjave sjećanja kao i fotografije do sada učinjenog na adaptaciji i dogradnji ovog prostora koji je najvećim dijelom financiran iz sustava tzv"kapitalnih investicija"Srpskog narodnog vijeća kao i Bjelovarsko bilogorske županije.Nadamo se da će i Grad Garešnica kao vlasnik prostora u većem obimu financijski pomoći ove aktivnosti.

Trenutno se izvode radovi na izolaciji vanjskih zidova kompletnog prostora, a

nadamo se da će uskoro početi i uređenje interijera.

Isto tako u četvrtak 03.08.2023. u 19 sati okupili su se u Srpskom kulturnom centru "Isidor Dobrović" u Daruvaru, Josipa Jelačića 2 članovi VSNM-a Daruvar i VSNM-a Grubišno Polje sa predsjednicima Nikolinom Glodić i Milanom Kneževićem na komemoraciji stradanja Srba u tzv. "OLUJI" iz 1995 godine. Izjavu sjećanja Srpskog narodnog vijeća pročitala je Tea Bjelajac tajnik SNV-a za BBŽ.

28. godišnjica „Oluje“ – sjećanje na sve žrtve rata 4. kolovoza 2023. u prostorijama Srpskog kulturnog centra „Pavle Solarić“ u Bjelovaru održan je sastanak Vijeća srpske nacionalne manjine na kojemu je pročitana „16. izjava sjećanja Srpskog Narodnog Vijeća (SNV-a)“ u znak sjećanja na egzodus Srba i sve stradale u ratu.

Osim vijećnika VSNM Grada Bjelovara, sastanku su se pridružili predsjednica vijeće Općine Šandrovac Milena Lazić, predsjednik vijeća Općine Velika Pisanica Pavo Ćetković, predsjednik vijeća Općine Štefanje Zoran Marijan i predsjednik vijeća općine Ivanska Dejan Stevanović.

Nakon što je predsjednik bjelovarskog Vijeća Vanja Ficnar pročitao izjavu doktora Milorada Pupovca, predsjednika SNV-a, svim poginulima, nestalima i stradalima odana je počast minutom šutnje.

Fotografije: