Pregled svih događaja

Komemoracija u Kusonjama, 13.08.2023.

Komemoracija u Kusonjama, 13.08.2023.

August 1942 godine u crno je zavio Srbe zapadne Slavonije, posebno pakračkog kraja. Pakračke Kričke, Branešci, Dereza,Kusonje, Sloboština a u jesen i Kukunjevac bila su mjesta srpske gologote.

Naime, ustaše su u svom povampirenom i satanističkom klanju vršile planirani genocid nad srpskim narodom u tzv " Nezavisnoj državi Hrvatskoj". Nepobijeni su upućivani u logore iz kojih se rijetko tko vratio a samo oni koji su upućeni na gotovo robovlasnički rad u Njemačku su uspjeli sačuvati živu glavu.

U nedelju 13.08.2023. godine u Kusonjama kod spomenika posvećenom pobijenim stanovnicima ovog kraja , Vijeće srpske nacionalne manjine Požeško slavonske županije i  Grada Pakraca te UABA Pakrac,Lipik, obilježila su 81 godišnjicu od nemilih događaja.

Prisutne je pozdravio zamjenik županice iz redova srpske zajednice PSŽ Nikola Ivanović i kratko podsjetio okupljeni narod na strašne činjenice rekavši: "U samo jednom danu prije 81 godinu ,13.augusta 1942 godine., sihroniziranom akcijom ustaških snaga živote je izgubilo više od 500 mještana Kusonja i okolnih sela te nepoznat broj izbjeglica sa Kozare.Tog dana ,polužive žene,djecu,starce, bacali su u dva bunara, sve dok isti nisu bili napunjeni te su ostatak spalili u obližnjoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetoga Georgija. Raspolažemo sa 473 stradalih, a od njih je ubijeno 64 djece, naravno pretpostavljamo da je ovaj broj sa kozaračkim Srbima daleko veći.

360 muškaraca i žena je odvedeno u logore iz kojih se većina nikada nije vratila. Na sreću,dio naših očeva i majki je spašen iz logora uz posredovanje Dijane Budisavljević."

Prisutnima se obratio i predsjednik UABA Pakrac - Lipik Dragan Marin. Ana Romanić vijećnica SDSS U Gradu Pakracu pročitala je potresnu poemu o ovim strašnim  događajima , a prisutne je pozdravio i predsjednik VSNM PSŽ Milan Kozlović.

Vijence pored spomenika položile si delegacije Grada Pakraca, VSNM PSŽ i Grada Pakraca,VSNM VPŽ te UABA Pakrac-Lipik.

Potom je formirana kolona kojoj su se pored Srpske pravoslavne crkve Svetoga Georgija pridružili i sveštenici Pakračko slavonske eparhije sa monahinjama iz manastira posvećenog Svetom Jovanu Krstitelju iz Jasenovca.

Na lokacijama dva bunara sveštenici su održali pomen nevino stradalim Srbima ovoga kraja. Prigodnu besjedu o ovim događajima kazivao je otac Đorđe Teodorović .

Okupljeni narod se potom uputio na Svetu liturgiju u svoju svetinju.

Svetu liturgiju predvodio je protostavrofor ,otac Luka Bosanac dugogodišnji paroh u Daruvaru uz sasluženje Dragana Antonića paroha u Okučanima, Dragana Gaćeše, paroha u Slatini ,đakona Milana Tomaševića iz Pakraca ,uz svoga domaćina paroha pakračkog Đorđa Teodorovića.

Delegacije VSNM VPŽ I BBŽ koje su predvodili tajnica Vijeća Jelena Tvrdorijeka i predsjednik Darko Karanović su pozvane u kuću predsjednika VSNM PSŽ Milana Kozlovića, koji je uz ostale drage prijatelje priredio tradicionalno posluženje.

Fotografije: