Pregled svih događaja

VSNM BBŽ proslavilo Slavu, 07.05.2024.

VSNM BBŽ proslavilo Slavu, 07.05.2024.

U novootvorenom Srpskom kulturnom centru "Moslavina" u Rogoži, 07.05.2024. godine s početkom u 18,00 sati, Vijeće srpske nacionalne manjine Bjelovarsko bilogorske županije proslavilo je svoju krsnu Slavu, Svetog Velikomučenika Georgija.

Obred sječenja slavskog kolača i prelivanja koljiva obavili su paroh iz Stupovače, jerej Dalibor Petković i paroh iz Velike Bršljanice, jerej, Slavomir  Gvojić.

Predsjednik Vijeća ,Darko Karanović pozdravio je vijećnike i goste te uručio tradicionalno priznanje "Pavle Solarić", sukladno Odluci Vijeća od 04.04.2024. godine, predsjedniku VSNM Dežanovac Željku Mileusniću i zamjenici predsjednika VSNM Garešnica Mirjani Srbljanin.

Ovo priznanje uručuje se pojedincima i institucijama koji daju izuzetan doprinos u očuvanju srpskog nacionalnog i vjerskog identiteta , srpske kulture , običajnosti i opstojnosti u ovim krajevima.

Zoran Blanuša, predsjednik Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, pododbor Garešnica, uručio je priznanje VSNM BBŽ kao znak velike zahvalnosti što je zamišljeni projekt od prije četiri godine uspješno realiziran, odnosno da je srpska zajednica Grada Garešnice ali i pripadnici većinskog naroda ,dobila ovako impresivan centar kulture u Rogoži.

Među gostima bili su zamjenici župana iz srpske zajednice,SMŽ Mirjana Olujić, BBŽ Saša Lukić i Nikola Ivanović iz PSŽ.

Sa nama su bile i delegacije VSNM VPŽ ,KC-KŽ,PSŽ i ZGŽ, koje su predvodili predsjednici Milena Lazić,Jovo Manojlović,Milan Kozlović i Dragiša Pilipović.

Koordinaciju Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina BBŽ predvodio je Damir Malina ujedno i predsjednik VČNM BBŽ,njegov zamjenik ,ujedno predstavnik Roma BBŽ Goran Đurđević, predstavnik njemačke nacionalne manjine BBŽ Josip Krajcer te u ime VMNM BBŽ,član predsjedništva Saša Gerenčir.Grad Garešnicu predstavio je Milan Rajšić,član gradskog vijeća.

Svečanom danu prisustvovali su uz Zorana Blanušu i predsjednici SKD Prosvjeta ,pododbori Grubišno Polje i Bjelovar, Ilija Mandarić i Danka Jarić.

Delegacije VSNM gradova Grubišno Polje i Grešnica predvodili su predsjednici Milan Knežević i Damir Sedramac.

Sa nama su bili i predsjednici općinskih VSNM Dežanovac, Sirač, Končanica, Đulovac, Velika Pisanica, Štefanje,Veliki Grđevac Željko Mileusnić,Ljubo Kovačević,Rada Božić,Milan Radaković,Pavle Ćetković,Zoran Marijan i Slobodan Knežević.

Fotografije: