Pregled svih događaja

6.Smotra dječjeg kulturnog stvaralaštva

U Garešnici i Brinjanima, održana je 21.06. međunarodna tradicionalna smotra dječjeg stvaralaštva. Program smotre počeo je u Brinjanima, izvanrednom prezentacijom starih muzičkih instrumenata ovih krajeva koje je održao Vjekoslav Martinić iz Garešnice, inače voditelj KUD-a Zdenac .
Potom se pristupilo takmičenjima u pomalo zaboravljenim sportovima kao što su: skakanje u vreći, tjeranja kotača sa štapom,nošenje jajeta u žlici i igri graničara ili izbijača.
Suštinski,radost djece i njihovi smješci pobjednici su ovih takmičenja.
Vrijedni organizator SKD Prosvjeta iz Garešnice izuzetno je pripremio takmičenje i okrijepu za učesnike. Naravno, presudnu ulogu imali su roditelji djece i članovi Prosvjete.
Dragi gosti stigli su iz Bjelovara,Bršadina,Severina,Daruvara,Brezičana (BiH-Republika Srpska),Grubišnog Polja Kaniže,Korenice i Zagreba, predstavivši stvaralaštvo manjinskih zajednica Čeha,Mađara,Ukrajinaca,Srba kao i većinskog hrvatskog naroda.
U popodnevnim satima održan je u Garešnici svečani defile učesnika programa, a u večernjim satima u Hrvatskom domu u Garešnici održana je smotra folklora. Program je vodila članica VSNM Garešnica Mirjana Srbljanin. Dom je i ovoga puta bio prepun publike koja je neprestanim pljeskom pratila nastupe malih folkloraša.
Po završetku programa na garešničkoj gradskoj tržnici održana je zajednička večera i nastavljeno druženje.
Predsjednik SKD Prosvjeta Zoran Blanuša uručio je priznanja takmičarima u svojevrsnom višeboju starih dječjih igara,te uručio zahvalnice svim predstavnicima KUD-ova učesnika ove smotre.

FOTOGRAFIJE: