Pregled svih događaja

Obilježena obljetnica formiranja Daruvarskog partizanskog odreda!

U organizaciji UABA Daruvar i VSNM općine Sirač, na čelu sa predsjednicima Zdravkom Drašnerom i Jovom Pejićem, 27.06.2015 proslavljena je 73. godišnjica od formiranja navedenog odreda.
Svečanost je počela polaganjem vijenaca u selu Bijela, na spomenik žrtvama fašističkog terora, gdje se ujedno nalazi i bista narodnog heroja Paje Orozovića -Brke. Na spomen pločama poimenično su nabrojane žrtve nacifašizma iz nekadašnjeg sela Zailja, Donjih i Gornjih Boraka, Pakrana i Markovca i Bijele.
Veliko zadovoljstvo bilo je vidjeti preživjele učesnike II Svjetskog rata (Ljubomir Janković, starina od preko 90 godina, preživjele iz brigade "Jan Žiška Trocnovu") te  članove UABA Lipovljani,Novska,Pakrac,Petrinja,Garešnica,Grubišno Polje,Bjelovar i domaćina Daruvar, kao i predstavnike ZUABA i VSNM BBŽ,VSNM Garešnica i Daruvar, Sirač, Đulovac kao i gradonačelnika Daruvara Dalibora Rohlika.
Nakon polaganja vijenaca kolona se uputila u Gornje Borke, do groba heroja Brke i spomen kosturnica poginulih partizana.
Ovaj kraj bio je baza ustanka protiv fašizma, krila razvoja partizanskog pokreta i zadnje počivalište preko 1000 boraca. U Bijeloj je formiran 1942 Kalnički partizanski odred, a u Gornji Borkima je 29.12 1942 formirana XVI omladinska grupa "Joža Vlahović" i Moslavački odred, a na brdu Skupiduša je 29.06.1942 naredbom štaba slavonskog korpusa osnovan Daruvarski partizanski odred.
Ovaj kraj čuven je i po Ravnoj Gori i Ljutoču gdje su se u jeku najžešćih borbi nalazile partizanske bolnice, koje su zbrinjavale kako ranjene i bolesne borce tako i izbjegle civile.
Delegacije su na gorb Paje Orozovića Brke i spomen kosturnice položile vijence. Po završetku komemoracije svi prisutni uputili su se do kuće dr.Dakića, gdje se uz okrepu čula i pjesma  zadovoljstva i ponosa, ponosa na očuvanje slobodarske tradicije naroda i narodnosti zapadne Slavonije.
Program je vodila Zvjezdana Drašner.

FOTOGRAFIJE: