Pregled svih događaja

Obilježen Dan ustanka u Srbu!

U nedelju 26.07.2015 u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Saveza udruženja antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, obilježena je 74. godišnjica ustanka naroda i narodnosti RH kao i 70. godišnjica pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Dostojanstvenost skupa i ove godine je ometala grupica, koja svojom ikonografijom i povicima otvoreno svrstava samu sebe na stranu poraženih fašističkih snaga iz II Svjetskog rata. Nažalost, javni mediji ponovo su istu minutažu u svom izvještavanju posvetili ovim bukačima kao i dostojanstvenom skupu antifašista iz mnogih krajeva bivše Jugoslavije.

Skupu se u ime slavne VI ličke obratio Milan Surla iz Beograda, jedan od živih sudionika II svjetskog rata.

U ime općine Gračac, skupu se obratio zamjenik gradonačelnice Milan Tankosić koji je ukazao na goruće probleme migracija svih stanovnika ovih krajeva.

Poseban gost ovog skupa bio je Živorad Smiljanić, gradonačelnik Apatina -Republika Srbija. Ukazao je da u ovom gradu i njegovoj okolici živi oko 20.000 stanovnika, mahom Srba, koji su u ove krajeve stigli iz Like. U ime Lige antifašista skupu se obratio Zoran Pusić, a ispred SABA govorio je predsjednik Franjo Habulin. Na kraju se prisutnima obratio prof.dr.Milorad Pupovac, odgovorivši provokatorima da ćemo se okupiti i naredne godine, jer ovo nije skup koji veliča rat, već veliča potrebni mir i suživot. Po završetku svečanog dijela programa održan je kulturno umjetnički program na kome su se predstavili folkloraši iz susjednog Drvara-BiH. Organizatori su za sve učesnike ovog skupa pripremili ukusni vojnički grah.

Odlazak u Srb zajednički su organizirali VSNM BBŽ I VSNM grada Lipika. Posebno se zahvaljujemo UABA Garešnica čiji su članovi zajedno sa našim vijećima putovali u Srb.

FOTOGRAFIJE: