Pregled svih događaja

Promocija knjige!

U organizaciji Pakračko slavonske eparhije, 13.10.2015. s početkom u 19,00sati, u pakračkim Vladičinim dvorima održana je promocija knjige Njegovog Preosveštenstva Episkopa Pakračko- slavonskog g. Jovana "Historija holokausta u Jugoslaviji".
Organizacija promocije na ovom mjestu, dokaz je da razrušeni Vladičini dvori u nesretnom ratu 90-tih, ponovo vaskrsavaju. Prostor održavanja promocije u potpunosti je bio ispunjen zainteresiranom  javnošću, posebno studentima historije iz Republike Srpske.
U ime eparhije okupljene je pozdravio paroh pakrački Đođe Teodorović.
O knjizi je zatim govorio Dragan Davidović iz Banja Luke. Uz simultano prevođenje obratio nam se talijanski prof.dr.Tomaso de Lera, koji je utvrdio da je ova knjiga udžbenik o Holokaustu, svojevrsni priručni alat na ovu temu, jaka konekcija između različitih mišljenja i dimenzija. To je teorija Holokausta. Mladi profesor je ukazao na mnoge noći u Jerusalemu koje je proveo u razgovoru sa Njegovim Preosveštenstvom na ovu temu.
Potom je govorio uvaženi dr. Simha Epstein iz Jeruzalema, svjedočeći o potpuno novom pristupu obradi teme knjige.
Njegovo Preosveštenstvo g. Jovan govoreći o motivima za rad na ovoj knjizi, ustvrdio je da je ona namjenjena prije svega studentima historije kao i svima onima koji će znanstveno istraživati ovu nepresušnu temu. Veliku pomoć u ideji i radu imao je u čuvenom dr. Davidu Bankiru iz Jerusalema.
Knjiga je za sada izašla samo na engleskom jeziku a ubrzo se očekuje i njeno izdanje na srpskom.
Gosti na promociji bili su dr. Milorad Pupovac predsjednik SNV i  saborski zastupnik,konzul Republike Srbije u Vukovaru Živorad Simić, predsjednik SKD Prosvjeta Čedo Višnjić, sekretar  Tatić, predsjednik SDF Veljko Džakula, podpredsjednik SNV i predsjednik VSNM BBŽ Darko Karanović, dogradonačelnik Pakraca iz redova srpske zajednice Goran Labus, zamjenik načelnika Okučana Siniša Martinović, predsjednik VSNM Brodsko posavske županije Dušan Nogić, predsjednici VSNM Garešnica, Nova Gradiška i Đulovac; Ivančević, Radivojević, Radaković.
Prisutni su bili i gotovo svi časni oci Srpske pravoslavne crkve Pakračko slavonske eparhije, kao i predstavnici Omladinske mreže Srba iz Zagreba.

FOTOGRAFIJE:

DSCN4744.JPGDSCN4734.JPGDSCN4747.JPGDSCN4735.JPGDSCN4742.JPGDSCN4746.JPGDSCN4738.JPGDSCN4740.JPGDSCN4730.JPGDSCN4732.JPGDSCN4731.JPGDSCN4743.JPGDSCN4737.JPGDSCN4727.JPGDSCN4729.JPG