Pregled svih događaja

Komemoracija u Jasenovcu!

U organizaciji Saveza antifašista i antifašističkih boraca Hrvatske, Lige antifašista i Srpskog narodnog vijeća, u Jasenovcu je održana dostojanstvena komemoracija i pomen  nevinim jasenovačkim novomučenicima,stradalim na bezdušan način od ustaške vlasti Nezavisne države Hrvatske.
Uprkos izuzetno hladnom, vjetrovitom i kišnom vremenu, preko dvije hiljade poštovalaca žrtava i njihovih potomaka okupilo se ispred memorijalnog centra.
 
U 10,00 sati formirana je kolona a potom se krenulo prema Bogdanovićevom kamenom cvijetu. Moderator komemoracije bio je i ovoga puta Isidor Štrok. Aktivisti Srpskog narodnog vijeća okupljenima su podjelili 500 karanfila kao simbol otpora i slobode. Državnu himnu izvela je umjetnica Barbara Otman, koja je kasnije otpjevala i poznate melodije "Crveni makovi" i "Šume, šume".
Okupljenima se obratila preživjela logorašica prof.Marinković, čijih je 6 -ero članova uže porodice stradalo u ovoj tvornici smrti.
Potom se okupljenima obratio počasni predsjednik SABA i bivši predsjednik RH u dva mandata Stjepan Mesić. Njegove poruke su bile više nego jasne. ISTINA je jedna i nesporna a to je da je ovaj koncentracioni logor bio u službi Genocidne politike ustaških vlasti NDH, u kom su planski i sistematski uništavani Jevreji, Srbi, Romi i Hrvati antifašisti.
Potom su delegacije okupljenih položile vijence na spomenik, među kojima i delegacije Rusije, Srbije, Sjedinjenih Američkih Država i Novog Zelanda.
 
FOTOGRAFIJE: