Pregled svih događaja

Parastos i komemoracija u Grubišnom Polju!

Vijeće srpske nacionalne manjine Grubišno Polje, VSNM  Bjelovarsko bilogorske županije, kao i UABA G.Polje i općine Veliki Grđevac kao i ZUABA BBŽ i ove godine su 26.04. parastosom i komemoracijom podsjetili na deportirane i nevino stradale srpske civile grubišno-poljskog kotara iz travnja 1941.
Naime, 26/27.04. 1941. ustaške vlasti NDH u širem rejonu Grubišnog Polja prikupili su 500-tinjak Srba muškaraca, sabrali ih na željezničku stanicu (danas nema znamena da je tu nekada bila željeznička stanica, a ni spomen ploča iz 1958. godine, uništena 1991, nije vraćena na zgradicu) ,potrpali u stočne vagone te ih  deportirali preko zagrebačkog velesajma u logor Danica u Koprivnici.
Nakon nekog vremena usmjereni su prema Jadovnu u Lici i Slanom na otoku Pagu, gdje su u najtežim mukama i skončali svoje živote.
Preživjelo ih je samo 14.
Poslije parastosa u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetoga Đorđa koji je predvodio paroh grubišnopoljski otac Danijel Nikolić, okupljeni su položili vijence na mjestu nekadašnje željezničke stanice, gdje je izvršena prava deportacija Srba u NDH.
Prisutnima su se obratili Darko Karanović - predsjednik VSNM BBŽ i potpredsjednik SNV te Rade Jovičić predsjednik ZUABA BBŽ.
 
FOTOGRAFIJE: