Pregled svih događaja

Proslavljen najradosniji praznik u Stupovači

Liturgijsko sabranje povodom Uskrsa - najradosnijeg hrišćanskog praznika, održano je u mnogim hramovima Srpske pravoslavne crkve.
Svečano je bilo i u Stupovačoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetoga Dimitrija, gdje je Svetu uskršnju liturgiju predvodio paroh stupovački o.Dalibor Petković.
Poslije osveštanja uskrsnih jaja,kao simbola novog života, o.Dalibor pročitao je poslanicu Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Irineja.
Od Velikog četvrtka i tajne večere Isusa Hristosa sa njegovim apostolima, velikog petka i Hristova stradanja na Golgoti, subote i Hristova boravka u Hadu, do nedelje i Hristova Uskrsnuća, vjerni narod slavi pobjedu života nad smrću, pozdravljajući se drevnim  pozdravom Hristos voskrese, vaistinu voskrese.
O.Dalibor upoznao je vjernike sa značajem paljenja i prenošenja blagodatnog ognja iz Svete zemlje i grada Jerusalema.
Naime, svake godine subotom uoči Uskrsa jerusalemski patrijarh ulazi i crkvu Hristova groba i moli Gospoda da Duhom svetim upali pripremljeni svežanj od 33 svijeće. Ponekad molitva dugo traje, a u protekle dvije godine Duhom Svetim plamen je veoma brzo upaljen, prenešen ostalim sveštenicima i okupljenom narodu koji su imali pripremljene svežnjeve svijeća. Jerusalemske vlasti svake godine pregledaju crkvu kako bi se uvjerile da nema skrivenog izvora paljenja, zatim pečate crkvu i otvaraju je tek sutradan, na Veliku subotu. U molitvi sudjeluju uz patrijarha sudjeluju predstavnici  Vaseljenskih pravoslavnih crkava i u ime katolika svešteno lice franjevačkog reda.
Potom se Blagodatni oganj prenosi širom Vaseljene u pravoslavne crkve.
 
FOTOGRAFIJE: