Pregled svih događaja

Svečana sjednica VSNM BBŽ-Đurđevdan

Grad Grubišno Polje je i ove godine bio domaćin obilježavanja krsne Slave VSNM BBŽ, dan posvećen Velikomučeniku Georgiju u narodu poznat  kao Đurđevdan.
U društvenoj sali grupišnopoljskog Vatrogasnog doma svečanost je otpočela sviranjem državne i nacionalne srpske himne.
Osveštenje slavskog kolača i prelivanje koljiva predvodio je paroh grubišnopoljski otac Danijel Nikolić.
Sukladno odluci sa sjednice VSNM BBŽ održane 22.04.2016. u Daruvaru, predsjednik Vijeća Darko Karanović uručio je priznanje "Pavle Solarić", tradicionalno priznanje koje Vijeće dodjeljuje pojedincima i institucijama koje svojim radom pridonose opstojnosti i očuvanju identiteta Srba u ovim krajevima.
Za izuzetan višedecenijski aktivan rad u srpskoj zajednici priznanje je primio dr Ranko Jeftimija, jedan od osnivača SKD "Prosvjeta ", njen prvi predsjednik, u sva IV saziva vijećnik u srpskom županijskom vijeću, sada i član predsjedništva i ne zaboravimo čovjek koji je dobio najveći broj srpskih glasova na manjinskim izborima prošle godine.
Kao institucija priznanje je primila i SKD "Prosvjeta"- pododbor Daruvar, za 20 godina uspješnog i konstantnog rada. Priznanje je primio predsjednik Srđan Bojčić.
Foto-klub Bjelovar je bez dileme institucija koja služi kulturi grada Bjelovara,  ne praveći nikakve razlike odakle kultura i njene vrednote dolaze. Našoj zajednici bio je na dispoziciji kada za to možda i nisu bila najbolja vremena, prije svega što je kultura u ovoj instituciji izdignuta iznad bilo kakvog politikanstva.Tome je najviše zaslužna ravnateljica kluba, poštovana Zlata Medak koja je uz klub kao institucija i pojedinačno dobitnik našeg priznanja.
Posebno zadovoljstvo domaćin je imao činjenicom da je svečanoj sjednici prisustvovala Njena ekselencija Amasador Republike Srbije u Zagrebu, Mira Nikolić sa porodicom.
Predsjednik Vijeća uručio joj je knjigu Nenada Vukadinovića "Srbi iz varaždinskog generalata"
Njena ekselencija se obratila svečarima uistinu toplim i biranim riječima.
Predjednik Karanović je u skladu sa tradicijom, obrativši se uzvanicima  predočio presjek najvažnijih aktivnosti vijeća od prošlogodišnje svečane sjednice do ovogodišnje.
Prisutnima su se obratili dožupan Saša Lukić, predsjednik VSNM Virovitičke županije Mladen Kulić, VSNM zagrebačke ž.Dragiša Pilipović, Koprivničko križevačke,Branko Dulikravić, dogradonačelnik Pakraca Goran Labus i Srđan Bojčić predsjednik SKD Prosvjeta Daruvar.
Prije svečanog ručka predstavila nam se seniorska pjevačka sekcija SKD Prosvjeta Daruvar, pod ravnanjem Laze Šironje sa nekoliko tradicionalnih zapadno-slavonskih pjesama.
Za dobru atmosferu pobrinuo se g.Halgota, naš dobro poznati "Čvarak" sa svojom harmonikom.
 
FOTOGRAFIJE: