Најаве и информације

Јавни позив за подношење Захтјева за додјелу средстава из Програма потпоре за унапређење увјета становања младих пољопривредника за 2024.

Јавни позив за подношење Захтјева за додјелу средстава из Програма потпоре за унапређење увјета становања младих пољопривредника за 2024.

Министарство пољопривреде објавило је Јавни позив за подношење Захтјева за додјелу средстава из Програма потпоре за унапређење увјета становања младих пољопривредника за 2024. (даље у тексту Програм) вриједан 1 милијун ЕУР.

Захтјев могу поднијети јединице локалне самоуправе које су донијеле програм потпоре за унапређење становања младих обитељи и које су у својим прорачунима за 2024. годину осигурале финанцијска средства за стамбено збрињавање младих обитељи на селу.

 

Крајњи приматељи потпоре јесу млади пољопривредници који су задовољили увјете прописане у програмима јединица локалне самоуправе за стамбено збрињавање младих обитељи на селу те који задовољавају додатне увјете из Програма:

уписани су у Уписник пољопривредника или Уписник обитељских пољопривредних господарстава најмање годину дана прије подношења захтјева

носитељ пољопривредног господарства није старији од 40 година у години подношења захтјева.

 

Крајњи рок за подношење Захтјева је 30. рујна 2024. године.

Јавни позив доступан је на повезници.


 

Хармоникаши у Дарувару, 21.-22.05.2024.

Хармоникаши у Дарувару, 21.-22.05.2024.

Дарувар Аццордион Аwард - међународна хармоникашка манифестација класичне хармонике 2024.

У склопу Дарувар Аццордион Аwард - међународне хармоникашке манифестације класичне хармонике, ове године одржати ће се, међу бројним другима и два велика концерта и то

-21.5. у Цркви Пресветог Тројства у Дарувару у 19 сати Српски коморни оркестар (14 гудача) са солистима на хармоници Диего Витасовић (ХР) и  Луцом Цолантониом (ИТА), диригент: Миран Ваупотић (ХР)

-22.5. у Завичајном музеју Дарувар у 19:30 сати хармоникашки оркестар ''Соња Маринковић'' из Новог Сада (33 хармоникаша) диригент: Горан Пенић


Позив на свечану сједницу поводом крсне Славе нашег Вијећа, светог Ђорђа-Ђурђевдан, 07.05.2024.

Позив на свечану сједницу поводом крсне Славе нашег Вијећа, светог Ђорђа-Ђурђевдан, 07.05.2024.


6,6 милијуна ЕУР за финанцирање пројеката локалне инфраструктуре и руралног развоја на подручјима насељеним припадницима националних мањина

6,6 милијуна ЕУР за финанцирање пројеката локалне инфраструктуре и руралног развоја на подручјима насељеним припадницима националних мањина

Министарство пољопривреде расписало је Натјечај за финанцирање пројеката у 2024. години према програму за финанцирање пројеката локалне инфраструктуре и руралног развоја на подручјима насељеним припадницима националних мањина, вриједан 6,6 милијуна ЕУР. Пријаве се подносе од 2.5.2024. године, а крајњи рок за пријаву на Натјечај је 3.6.2024. године.

Пријаву на овај Натјечај може поднијети СОПГ/ОПГ  уписан у Уписник пољопривредника/Уписник обитељских пољопривредних господарстава, економске величине од 1.000 до 7.000 ЕУР стандардног економског резултата (СО), а сједиште СОПГ-а/ОПГ-а мора бити на подручју јединица локалне самоуправе које улазе у прве четири скупине према вриједности индекса развијености (потпомогнуте скупине јединица локалне самоуправе) и с удјелом већим од 5 % припадника поједине националне мањине у укупном становништву према Попису становништва из 2021. године, при чему је највиши износ додијељених средстава по кориснику 10.000,00 ЕУР.

Овим Програмом који се проводи  седму годину за редом Министарство пољопривреде помаже малим обитељским пољопривредним господарствима на потпомогнутим подручјима традиционално насељеним националним мањинама у њихову пријелазу на тржишно оријентирану производњу, одрживи развој, укључивање чланова господарства у рад на обитељском пољопривредном господарству и остваривање прихода довољног за квалитетан живот и останак на руралном подручју. Циљ је допринијети смањењу незапослености на руралним подручјима и економском оснаживању националних мањина.

Укупно је тијеком протеклих шест година проведбе Програма исплаћено 20,3 милијуна ЕУР за 2.323 корисника.

Натјечај и документација за пријаву налазе се на повезници.


 

Комеморација жртвама усташког режима с подручја Бјеловара и Грубишног Поља, 27.04.2024, Грубишно поље, Гудовац

Позивамо Вас на комеморација жртвама усташког режима с подручја Бјеловара и Грубишног Поља