Pregled svih događaja

Manastir Pakra, 10.07.2021.

Manastir Pakra

Vijeća srpske nacionalne manjine Bjelovarsko bilogorske županije i Grada Daruvara,kao i Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" pododbor Daruvar, 10.07.2021. godine upriličili su zajedničko druženje uz edukativnu radionicu za djecu u Manastiru Pakra,smještenom u srcu Papuka koji čuva srpsku pravoslavnu vjeru i srpski nacionalni identitet  već vijekovima.

Naime,VSNM BBŽ zbog poznate situacije za tzv "kovid 19" u 2019. godini nije održalo svoju svečanu sjednicu i obilježilo Slavu Vijeća, Đurđevdan a isto se nažalost ponovilo i ove godine.

Sukladno popuštanju epidemioloških mjera predsjedništvo VSNM BBŽ i Grada Daruvara ,usklađeno sa SKD Prosvjeta pododbor Daruvar,odlučilo je da ovaj vid okupljanja na neki način nadomjesti propušteno.

Poziv je upućen svim predsjednicima općinskih i gradskih Vijeća srpske zajednice naše županije,svim članovima VSNM BBŽ I Grada Daruvara ,te aktivnim članovima "Prosvjete" prije svega iz Daruvara ali i iz Garešnice i Grubišnog Polja,kao i znatan broj naših sunarodnika koji pomažu u organizaciji raznih manifestacija.Sa nama su bili i naši dragi prijatelji i sunarodnici iz Požeško slavonske županije koje su predvodili srpski dožupan Nikola Ivanović i predsjednik VSNM Lipik Darko Derenj. 

Moramo istaknuti  Sašu Lukića,Srđana Bojčića,Peru Radosavljevića,Željka Stjepanovića, koji su uz pomoć kolega uspješno izveli radnu akciju dana 06.07.2021.kako bi stvorili preduvjete za druženje.

 

U 10,00 sati otac Luka Bosanac je u manastirskoj crkvi posvećenoj Vavedenju Presvete Bogorodice održao Svetu liturgiju.Po završetku liturgije otac Luka je djeci govorio o historijatu doseljavanja Srba u ovim krajevima te ih proveo kroz manastirsko zdanje i uputio u historijat same svetinje.

Predsjednik VSNM BBŽ Darko Karanović je sukladno Odluci Vijeća iz 2020.  godine dodijelio priznanja "Pavle Solarić" koje primaju zaslužni pojedinci ili institucije, koje svojim dugogodišnjim radom čuvaju srpsku kulturu,vjeru,tradiciju i zdušno rade na očuvanju opstojnosti Srba u ovim krajevima.

Priznanja su primili Savo Orozović iz Batinjana,Milan Bobić iz Grubišnog Polja , Saša Lukić iz Daruvara te Gordana Ćetković iz Velike Pisanice.U ime naših primatelja priznanja zahvalio se Milan Bobić.

Vrijedni članovi SKD Prosvjeta iz Daruvara su u međuvremenu pripremili prostor za takmičenja.Takmičila su se djeca u skaknju u vreći,nošenju jajeta u žlici,a stariji su se okušali u bacanju kamena sa ramena.

Organizatori su za sve učesnike pripremili zaista više nego bogato posluženje a sve je garnirano zapadno-slavonskom narodnom pjesmom koja je trajala do dubokog popodneva.

Fotografije: