Pregled svih događaja

Hramovna slava u Velikom Vukovju, 31.10.2021.

Hramovna slava u Velikom Vukovju

U nedjelju 31.10.2021. godine u Velikovukovinskoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi posvećenoj Svetom apostolu i evanđelisti Luki ,održana je Sveta liturgija koju su predvodili parosi stupovački ,otac Dalibor Petković i domaćin,paroh u Velikoj Bršljanici otac Slavimir Gvojić.Po prelivanju žita i lomljenju slavskoga kolača otac Dalibor je izuzetno nadahnuto govorio o Svetome Luki.

Uz Svete evanđeliste Marka,Jovana i Mateja ,Sveti Luka je napisao jevanđelja i diela svetih apostola.

Bio je rodom iz Antiohije ,učio grčku filozofiju,dobro poznavao medicinu a posebno se istakao svojim darom slikanja.Oslikao je tri Bogorodičine ikone (među njima i bogorodicu trojeručicu) kao i ikone Svetih apostola Petra i Pavla.Presvetoj Bogorodici je oslikane ikone donio na uvid na što je ona rekla: Blagodat rođenog od mene, i moja, neka bude sa svim ikonama.

Svetog Luku smatraju začetnikom živopisanja svetih ikona u Slavu Božiju,Bogomajke i svih Svetih.

Crkveni odbor u Velikom Vukovju za sve učesnike na bogosluženju pripremio je tradicionalno posluženje u Mjesnom domu, a sve prisutne pozitivno su iznenadili članovi muzičke sekcije Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" pododbor Garešnica predvođeni Radoslavom Stamenićem izvođenjem tradicionalnih narodnih pjesama.

Osjećamo veliku potrebu i obavezu da pomenemo i pohvalimo vrijednog Milenka Kabljanca koji godinama priprema svoje čuvene "paprikaše" i to radi iz ljubavi i zadovoljstva čuvajući i na taj način običaje Srba ovih krajeva.

Fotografije: