Pregled svih događaja

Književne večeri Sanele Pavlice, Daruvar, 10.08.2022. Garešnica, 11.08.2022.

Književne večeri Sanele Pavlice, Daruvar, 10.08.2022. Garešnica, 11.08.2022.

U organizaciji Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" pododbor Daruvar i Garešnica, koje predvode predsjednici Srđan Bojčić i Zoran Blanuša 10. i 11. 08. 2022 godine održane su dvije književne večeri .

Naime. u Srpskom kulturnom centru "Isidor Dobrović" u Daruvaru 10.08.2022. godine imali smo priliku ugostiti pjesnikinju Sanelu  Pavlica iz Subotice,Republika Srbija.

Prvi susret sa Sanelom i njenim izrazito emotivnim i melankoničnim izričajem prepunim nostalgije  za svojom Slavonijom, imali smo prošle godine u Multikulturalnom centru u Lipiku.

Dan poslije,11.08.2022. godine Sanela se predstavila u garešničkom Hrvatskom domu te je uz pomoć svojih prijatelja čitala svoje pjesme.

Sanela je kao šestogodišnje dijete napustila svoju rodnu Jagmu,selo pokraj Lipika i uslijed ratnih razaranja pronašla utočište u Srbiji.

Kako u predgovoru njene knjige pjesama "Plava daljina" reče Božidar Škobić "njen iskreni žal za izgubljenim zavičajem-ponekad je sprečava da vidi ljepotu oko sebe,jer ona je u sebi još uvijek ona mala djevojčica iz tog predivnog kraja".

A, sva sjećanja i podsjećanja treba da budu svojevrsna opomena-da se ne ponovi.

U predgovoru njene knjige kolega Duško Krmpotić piše.

Sanela Pavlica svakako nije jedna od pesnika u usponu.Ona je svojom poezijom dosegla vrh.Ako se može tako definisati.Suditi poeziji je isto što suditi osećanjima a za to niko nema imunitet osim Boga.Sanela  kao pesnikinja se našla na međi koja ima dvije strane,sa jedne,na kojoj se vodio rat, i sa druge na kojoj se vodila ljubav.Od ova dva socijalna stanja u srcu čoveka obično prevagne samo jedna i njome je orjentisan celi život.Naša pesnikinja ima daleko veće srce od mase ljudi i ona je jedinstvena po tome što je uspela uspostaviti ravnotežu između to dvoje.

Sanela je pesnikinja koja voli i prašta,važno je oprostiti ali podjednako je važno i ne zaboraviti.Naša pesnikinja ne zaboravlja,već naime,njene pesme su sušti svedoci jedne ljubavi,jednog rata,svedoci jednog sećanja i možda su deo baš Vaše svesti! Verujem u to da će pesnikinja Sanela Pavlica,ako ne za života,vremenom biti svrstana među velikane srpske književnosti.

Moramo iskazati izuzetno zadovoljstvo što su i naša dva Srpska kulturna društva iz Daruvara i Garešnice učinila iskorak ,te uz već tradicionalni muzičko-folklorni izričaj organizacijski "zakoračili" u svijet lijepe poetike.

Fotografije: