Pregled svih događaja

Promocija knjige Petra Fehira u SKC "Pavle Solarić" Bjelovar, 26.08.2022.

Promocija knjige Petra Fehira u SKC "Pavle Solarić" Bjelovar, 26.08.2022.

Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Bjelovara koje predvodi predsjednik Dušan Margetić sa svojim zamjenikom Dušanom Zorićem, upriličilo je u Srpskom kulturnom centru "Pavle Solarić" Bjelovar, 26.08.2022. godine, s početkom u 19,00 sati. promociju dviju knjiga spisatelja i pjesnika Petra Fehira iz Grubišnog Polja.

Petar Fehir rođen je u Grbavcu kod Grubišnog Polja 1955 godine a u svom pjesničkom opusu neprekidno je prisutna bliskost sa Bilogorom i mjestom piščeva rođenja.

Fehirovo literarno stvaralaštvo počelo je u srednjoškolskoj dobi kada početkom 70-tih sa Borom Rogićem u Bjelovaru objavljuje zbirku poezije i proze, zatim sa Vladimirom Šelovićem "Sadržaj ekstrakta u sladovini",potom svoje spisateljske radove "Između dva stakla","Čežnja za ratom".

Nažalost, i Fehirov život obilježile su ratne 90-te godine kada se seli i Švedsku i tamo nastavlja svoj spisateljski rad te objavljuje "Isengard,ett majsight satt","Hrana za ptice".

Autor je kratkog filma "Živjeti od snova"a igrao je u Švedskoj u kratkim filmovima.70-tih i 80-tih godina prošloga vijeka osnovao je i vodio kazalište "Kocka" koje se u ono vrijeme mjerilo sa najvećim imenima kazališnog amaterizma u mnogim gradovima Hrvatske i Jugoslavije. U organizaciji Grubišnopoljske "Kocke" godinama se održavao "Kockafest"-susreti mladih pjevača i "Kocka bal" -večeri maski i poezije.Fehir piše i dramske komade kao i scenarije za stripove.

U SKC"Pavle Solarić" predstavljene su dvije nove Fehirove knjige "Beskorjeni" i "Dvorac od komušne"

Prisutne je pozdravio Dušan Margetić a kolega spisatelj Radovan Dožudić pročitao je u uvodu,kako i priliči, jednu kratku Fehirovu priču.

Predstavljanje knjige vodio je Saša Leković iz Daruvara uz pomoć Kornelije Pintar, koji su uz samog autora čitali fragmentarno pjesme iz njegovih djela. Publika je mogla uživati i u izvođenju nekoliko kompozicija našeg dragog prijatelja i harmonikaša prof. Žarka Peraka iz Bjelovara.

Fotografije: