Pregled svih događaja

"Knjige ispod pijevnice"

"Knjige ispod pijevnice"

U Srpskom kulturnom centru "Pavle Solarić" , Demetrova 1 Bjelovar,02.06.2023. godine ( petak) s početkom u 19,00 sati održana je izložba pod nazivom "Knjige ispod pijevnice", u sklopu obilježavanja silaska Svetog Duha na apostole u narodu zvano Sveta Trojica ili pedesetnica.U organizaciji izložbe sudjelovalo je Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Bjelovara, Udruga "Srpski kulturni centar Pavle Solarić"i naš mladi bjelovarski paroh Stefan Maksimović sa svojom suprugom a našom popadijom Nevenom.

Srpska pravoslavna svetinja u Bjelovaru upravo je posvećena Svetoj Trojici.

Čitavu "priču" pokrenuli su Radovan Dožudić, naš etablirani spisatelj i stalni crkveni pojac te otac Stefan Maksimović. Naime, u srpskoj pravoslavnoj bjelovarskoj svetinji krile su se izuzetno vrijedne bogoslužbene knjige od kojih su mnoge stare po nekoliko vijekova.Nažalost ,dio njih stradao je zubom vremena ali su većim dijelom zahvaljujući ovoj akciji knjige doživjele svojevrsno "vaskrsnuće".

Početna ideja širila se i nadogradila  učešćem u njoj Vijeća srpske nacionalne manjine Velika Pisanica ,koje već dugi niz godina vodi naš veliki pregalac Pavo Ćetković( upravo ove godine primio je priznanje "Pavle Solarić" za rad na očuvanju srpskog nacionalnog identiteta, kulture i duhovnosti u ovim krajevima).

Naime, u samu izložbu knjiga utkani su i veženi peškiri kao dio historijskog nasljeđa pravoslavnih srba rodnog mjesta Pavle Solarića, Velike Pisanice.

U ime VSNM Bjelovar prisutne je pozdravila Danka Jarić i riječ prepustila Radovanu Dožudiću koji je nadahnuto govorio o samoj imenici knjiga ali i objasnio laicima što je to pjevnica kao upotrebni predmet u svakoj svetinji ,koji služi da  iza nje pojci svoji napjevima prate i odgovaraju sveštenicima u Svetoj liturgiji ali i da  se ispod nje čuvaju bogoslužbene knjige.

Pavo Ćetković se zahvalio na čitavoj akciji i što je imao učešća u njoj.

Posebno emotivno govorio je otac Stefan ustvrdivši da su izložene knjige samo manji dio blaga koje se čuva u hramu Svete Trojice i da je ovo samo početak obnavljanja bogoslužbenog knjižnog fonda.

Otac Stefan je nakon lijepih riječi i otvorio izložbu.Postava će biti na uvid građanstvu nekoliko dana a posebno na Svetu Trojicu kada će u srpskoj pravoslavnoj svetinji biti i dragi gosti iz Republike Srpske, Kulturno umjetničko društvo "Sveti Sava" iz Banja Luke.

Fotografije: