Pregled svih događaja

Dan sjećanja na Jadovno!

Srpsko narodno vijeće zajedno sa SABA,24.06.2016 su na dan početka "rada" užasnog logora na Velebitu, nedaleko od Gospića, održali komemoraciju nevino stradalim žrtvama.

Dan sjećanja počeo je parastosom  kraj Šaranove jame  za episkope i sveštenike te sve ostale pobijene u logorima i gubilištima Gospić-Jadovno-Pag. Parastos je održao Otac Naum Eparhije gornjo-karlovačke. Glavni rabin Hrvatske, Lućano Prelević je čitao molitvu za mrtve – kadiš.

Kraj spomenika žrtvama Jadovna, skulptora Ratka Petrića, vijenace su položili:

1.Ambasadorica Republike Srbije Mira Nikolić sa svojom delegacijom

2.Koordinacija židovskih općina Republike Hrvatske – Ognjen Kraus, Aleksandar Tolnauer i rabin Prelević

3.Srpsko narodno vijeće – Milorad Pupovac i Mile Horvat

4.U ime Saveza antifašističkih boraca – Franjo Habulin

5.U ime Ličko-senjske županije i Grada Gospića – Nikola Lalić, dožupan

6.Delegacija židovske vjerske zajednice Bet Izrael na čelu sa Aleksandrom Srećkovićem

7.Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-srijemske županije

8.Udruženja boraca i potomaka Šeste ličke proleterske divizije Nikola Tesla i 35. ličke udarne divizije iz Beograda

9.Udruga Ličana „Ličko prelo“

Pored spomenika stradalim civilima Jevrejima, Srbima i Hrvatima koji su otvoreno stali protiv užasa NDH i ustaškog pokreta, okupljenima se obratio predsjednik SABA Franjo Habulin, u ime jevrejske zajednice Ognjen Kraus, a u ime SNV, predsjednik prof. dr Milorad Pupovac. Prije toga delegacije su položile vijence pored spomenika.

Ovaj prostor užasavajućih egzekucija ljudi na otvorenom  "radio" je do sredine augusta mjeseca.

VSNM BBŽ, zajedno sa VSNM Pakrac i Lipik, organiziralo je prijevoz do Jadovna iz Daruvara via Pakrac, Lipik, Kutina, auto cesta, Gospić, Jadovno. Sa nama su bili poštovaoci žrtava iz Slatine, Grubišnog Polja, Đulovca, Daruvara, Pakraca, Lipika, Garešnice i Kutine.

Iz nesretne historije Srba 20 vijeka znamo i podsjećamo da je gotovo 500 muškaraca Srba šireg prostora grubišnopoljskog kotara izgubilo svoje nevine živote upravo u Jadovnu i Slanu na otoku Pagu.

Po povratku sa komemoracije organizatori su putnike poveli do muzeja posvećenog jednom od najvećih svjetskih znanstvenika Nikoli Tesli, koji je smješten u njegovom rodnim mjestu Smiljanu pored Gospića.

FOTOGRAFIJE: