Преглед цвих догађаја

Све вијести

Изборна скупштина Просвјете у Рогожи, 19,15 сати, дана 09.03.2024.

Изборна скупштина Просвјете у Рогожи, 19,15 сати, дана 09.03.2024.

У суботу 09.03.2024. године у дограђеним и адаптираним просторијама друштвеног дома у Рогожи, с почетком у 19,15 сати одржана је Изборна скупштина Српског културног друштва Просвјета, пододбор Гарешница.

Предсједник друштва Зоран Блануша предсједавао је радним предсједништвом уз Сању Бирач и Биљану Родић.

Блануша је поднио  извјештај о реализацији Плана и програма рада за 2023. годину ,који је једногласно усвојен.

Благајник друштва Милан Родић поднио је финанцијски извјештај за протеклу годину који је такође једногласно усвојен.

Кандидацијска комисија је за предсједника предложила Зорана Бланушу а за његовог замјеника Николу Радошевића.За благајника је предложен Милан Родић.Предсједништво друштва до сада је бројало 7 чланова, уз предсједника и његовог замјеника још 5 чланова.

Кандидацијска комисија је предложила да се број чланова друштва "подигне " на 11 чланова а Блануша је прочитао приједлог за чланове предсједништва.

Приједлог је једногласно усвојен. Тако да смо добили ново-старог предсједника и његовог замјеника као и благајника.

 

Чланови предсједништва су:

Зоран Блануша-предсједник

Никола Радошевић, замјеник предсједника

Милан Родић ,благајник

Остали чланови предсједништва су: Сања ,Бојана и Божо Бирач, Иванић Добрила, Кабљанац Борислав, Блануша Лука, Карлица Бојана и Биљана Родић.

 

Потом је предсједник Блануша дао на усвајање План и програм рада за 2024. годину а благајник Родић Финанцијски план за ову годину. Оба приједлога једногласно су прихваћена.

Међу гостима су били замјеник жупана из српске заједнице ББЖ ,Саша Лукић, предсједници ВСНМ ББЖ , ВСНМ Гарешница те ВСНМ Ђуловац, Дарко Карановић , Дамир Седрамац и Милан Радаковић.Испред Главног одбора Српског културног друштва Просвјета, Загреб, присутна је била Санела Мартиновић из Окучана.Град Гарешницу представљао је Милан Рајшић, члан градског вијећа испред Самосталне демократске српске странке,који је и члан ВСНМ Гарешница.У име ватрогасне заједнице села Рогожа присутан је био Милан Комленовић који је и члан Просвјете као и члан  ВСНМ Гарешница.Чешку беседу из Гарешнице представљале су Алица Скендер и Алојзија Бајс.

Блануша се захвалио на реизбору и похвалио многе људе добре воље  који су у своје слободно вријеме судјеловали на радним акцијама уређења поткровља старе школе, гдје је предвиђена гардероба за народне ношње као и библиотека.Дио потребних средстава прикупљен је и особним донацијама. 

Гостима се обратио Саша Лукић који је Скупштину поздравио како у своје име тако и у име жупана Бјеловарско-билогорске жупаније Марка Марушића. Лукић је нагласио да је ББЖ финанцијски судјеловала у адаптацији и доградњи овог лијепог простора са цца 33.000,00 еура.Зажелио је много успјеха у раду ново-старом руководству, те констатирао да су гарешнички "просвјетари"више него заслужили да на кориштење добију овакав репрезентативни простор.

Дарко Карановић  поздравио је скуп као предсједник  ВСНМ ББЖ, али и као члан предсједништва Српског народног вијећа, кровне институције Срба у Републици Хрватској која институционално координира са осталим српским институцијама: Српским културним друштвом "Просвјета", Српским привредним друштвом "Привредник",Српским демократским форумом, Српским спортско рекреатиним друштвом.Нагласио је изузетно успјешан рад СКД Просвјета, пододбор Гарешница , и смара да су сигурно међу три најуспјешнија Просвјетина друштва у РХ.

Указао је на изузетно битну улогу саборских заступника Самосталне демократске српске странке,који су осигурали преко Уреда за људска права и права националних мањина РХ, велика средства из сустава "капиталних инвестиција" којима се уређују школе,друштвени домови, просторије српских вијећа и удруга, спортски терени,вртићи итд.

Управо су на овај начин осигурана средства за адаптацију и доградњу друштвеног дома у Рогожи ( некадашња школа).

Српско народно вијеће је у ИВ фазе , почевши са 2021 годином ,за овај "подухват" осигурало цца 430.000,00 еура.

Карановић је препоручио присутним пунољетним Србима да се на предстојећим парламентарним изборима опредијеле  за мањинску листу и подрже кандидате Самосталне српске демократске странке.Посебно је нагласио да је став и Координације вијећа и представника националних мањина ББЖ (делегати мађарског,чешког и српског вијећа те представн

ици Рома, Нијемаца и Албанаца) да се  и њихови гласачи опредјеле за мањинску листу

Домаћини су како је и ред, за све присутне припремили вечеру, а свој допринос скупштини дали су наши Теодоровић и Мамула ,који су хармоником и пјесмом увеселили скуп.

Фотографије:

 

Извјештајна скупштина, Свети Дух 122, Загреб

Извјештајна скупштина, Свети Дух 122, Загреб

Српска опћа православна гимназија "Катарина Кантакузина  Бранковић" ,Свети Дух 122, Загреб и Његово Високо преосвештенство Митрополит загребачко љубљански г. Кирил, још једно су били домаћини Извјештајној скупштини Српског народног вијећа, националној координацији вијећа и представника Срба у Републици Хрватској.

Прије саме Скупштине у школској зборници одржана је редовна сједница предсједништва СНВ-а

Радно предсједништво на самој скупштини водила је саборска заступница Драгана Јецков.

Међу гостима били су предсједник Српског културног друштва Просвјета, Милан Радовић, предсједник Српског привредног друштва Привредник ,Никола Лунић,предсједница Српског демократског форума  Јелена Несторовић,Ален Тахири, водитељ Уреда за људска права и права националних мањина у Републици Хрватској., Милан Вукелић испред Министарства образовања РХ.

По избору радних тијела, скупштини се обратио замјеник предсједника СНВ-а Борис Милошевић.

Генерални секрета СНВ-а Александар Милошевић поднио је Извјештај о реализацији Плана и програма као и Финанцијског плана за 2023. години.Оба извјештаја једногласно су усвојена.

Исто тако једногласно су усвојен Плани и програм рада и Финанцијски план за 2024. годину, који је такођер презентирао Александар Милошевић.

Потом се Скупштини завршно ријечи обратио предсједник Српског народно вијећа проф.др. Милорад Пуповац.

Скупштини су присуствовала и  три  изабрана делегата ВСНМ ББЖ, Саша Лукић, Горанка Радуловић и Дарко Карановић.

Фотографије:

Одржана мањинска Координација, 28.02.2024, Бјеловар

Одржана мањинска Координација, 28.02.2024, Бјеловар

У сриједу 28.02.2024. године у албанском културном центру , Деметрова улица ,Бјеловар, с почетком у 12,00 сати одржана је 1. радна сједница Координације Вијећа и представника националних мањина  Бјеловарско билогорске жупаније ,ВИ Сазива.

У протеклој 2023 години  одржани су редовни избори за Вијећа и представнике националних мањина у Републици Хрватској које је расписала Влада Републике Хрватске, сукладно Уставном закону о правима националних мањина.

Попис становништва представљао је темељ за мањинске изборе, тако да у нашој жупанији албанска заједница није остварила право да у континуитету има своје мањинско вијеће , већ само свог представника, јер је декларирани број припадника албанске заједнице у нашој жупанији мањи од 500 на попису изјашњених Албанаца.

Споменути попис омогућио је по први пут  њемачкој националној мањини у Бјеловарско билогорској жупанији да има свог представника , јер је број изјашњених Нијемаца већи од 100.

Уз наведене представнике Нијемаца и Абанаца, представника има и ромска национална мањина.

Мањинска Вијећа задржале су мањинске заједнице Чеха, Мађара и Срба .

Мањинску Координацију   својим непосредним Одлукама о приступању Координацији као и ваљаном Рјешењу Министарства Правосуђа и Управе о конституирању Координације на нашој жупанији , чине по три делегата из редова Чеха, Мађара и Срба те  представник Рома,Албанаца и Нијемаца.

Делегати Чеха су:

Дамир Малина ( уједно предсједник ВЧНМ ББЖ) изабрани предсједник Координације из Дарувара

Маја Крејча,Људевит Село

Тања Голубић Новотнy,замјеница жупана ,Дарувар 

Делегати Мађара су:

Злата Беркеш ( уједно предсједница ВМНМ ББЖ), Влика Писаница

Антун Фурјан, Грубишно Поље

Сњежана Сабо, Дарувар

Делегати Срба:

Милан Радаковић, Батињани

Саша Лукић, замјеник жупана, Дарувар

Дарко Карановић ( уједно предсједник ВСНМ ББЖ) ,Гарешница

 

Представик Албанаца је Јозеф Гојани из Бјеловара, Рома, Горан Ђурђевић из Магленче, који је уједно и замјеник предсједника Координације  те Нијемаца, Јосип Крајцер из Сирача који је и предсједник Удруге Нијемца и Аустријанаца опћине Сирач.

Међу гостима су били и Ленардо Ђурђевић,замјеник представник Рома као и Перо Кајтази ,представник Албанаца за Град Бјеловар.

Делегати су једногласно усвојили План и програм рада за 2024. годину као и Финанцијски План за ову годину.

Традицијска Смотра мањинског стваралаштва националних мањина Бјеловарско билогорске жупаније под покровитељством жупана Бјеловарско-билогорске жупаније г.Марка Марушића, иначе 8 по реду,одржати ће се у домаћинству ромске заједнице наше жупаније почетком  мјесеца српња у Бјеловару.У градском парку предвиђени су етно-гастро штандови и богат културно умјетнички програм искључиво националних мањина наше, Бјеловарско билогорске жупаније.

Делегати Координације заузели су став да тзв"заговарачком кампањом" усмјере припаднике националних мањина да се на предстојећим парламентарним изборима одлуче за мањинску листу, јер је њима изузетно битно тко ће њихове  мањинске заједнице представљати у Сабору Републике Хрватске.

Сједница је завршила у 13,30 сати.

Фотографије:

20240228_132935.jpg20240228_132936.jpg20240228_120804.jpg20240228_120905.jpg20240228_120819.jpg20240228_120809.jpg20240228_120833.jpg20240228_120938.jpg20240228_120855.jpg

 

 

3.сједница предсједништва Вијећа српске националне мањине ВИ Сазива, 8. март 2024. Деметерова 1, Бјеловар

3.сједница предсједништва Вијећа српске националне мањине ВИ Сазива, 8. март 2024. Деметерова 1, Бјеловар

У Српском културном центру "Павле Соларић", Бјеловар, Деметрова 1, на сам 8.март 2024. године, одржана је 3.сједница предсједништва Вијећа српске националне мањине ВИ Сазива.

Сједници су присуствовали предсједник и замјеник Вијећа, Дарко Карановић и Радован Дожудић, чланови Милан Радаковић, Милан Кнежевић, Петар Радосављевић и Вања Фицнар као и замјеник жупана из редова Срба Саша Лукић као и тајник Вијећа Теа Бјелајац.

Оправдано одсутна била је Гордана Ћетковић.

Карановић и Лукић су упознали предсједништво са апликацијама из сустава тзв. "капиталних улагања"за 2024. годину према Српском народном вијећу. Познато је да су то средства које осигуравају саборски заступници националних мањина преко Уреда за људска права и права националних мањина при Влади РХ.

Одобрена су средства за наставак радова у ИИ фази на парохијском дому у Нарти у коме ће свој простор добити ВСНМ Штефање и Иванска.

Одобрена су и средства за уређење дворишних просторија у парохијском дому у Дарувару који ће користити ВСНМ Дарувар и Српско културно друштво Просвјета ,пододбор Дарувар.

Српском мањинском Вијећу опћине Дежановац одобрена су средства за канцеларијски намјештај у просторијама Вијећа у Говеђем Пољу, као и Вијећу српске заједнице Града Бјеловара за потребе промјене  дотрајалих полица за књиге и намјештаја у СКЦ "Павле Соларић" у Бјеловару.

Вијећу српске заједнице Града Грубишног Поља одобрена су средства за уређење санитарног чвора као и уређење мини кухиње у просторијама Вијећа.

Предсједништво је заузело став да Срби гласачи  на парламентарним изборима "траже" мањинску листу и гласају за српске заступнике у Хрватском парламенту.

Теа Бјелајац упознала је предсједништво са почетком рда тзв.Програма + који је иницирало Српско народно вијеће.Наиме, у послијеподневним сатим у СКЦ "Павле Соларић" у Бјеловару, дјеца (њих 30-так), уз професора Василија Дудуковића из Гарешнице ,уче основе азбуке , српске хисторије и културе.

Такођер су дјеца укључена у активности свирања гитаре ,као и основа роботике.

Овај пилот пројект до сада се показао успјешан у Белом Манастиру ,Книну и Ријеци.

Овогодишњу Комеморацију у Гудовцу заједно ће на националној разини организирати Српско народно вијеће и Савез антифашиста и антифашистичких бораца РХ, а саме позивнице потписати ће проф.др. Милорад Пуповац и Фрањо Хабулин.Од УАБА Бјеловар и ВСНМ Бјеловар очекује се техничка подршка.

Крсна Слава ВСНМ ББЖ, Ђурђевдан одржати ће се  07.05.2024. године у новоуређеним просторијама у Рогожи покрај Гарешнице,које ће заједнички  користити СКД Просвјета и ВСНМ Гарешница .

На истом мјесту ,01.06.2024. године одржати ће се Спортски сусрети српских мањинских Вијећа сјеверозападне Хрватске. Домаћин је ВСНМ ББЖ.

Предсједник Карановић упознао је предсједништво да ће се традиционалне 8. Смотра мањинског стваралаштва национални мањина Бјеловарско билогорске жупаније одржати у Бјеловару 06.07.2024. године у градском парку уз домаћинство ромске заједнице ББЖ.

Фотографије:

20240308_153915.jpg20240308_153923.jpg20240308_153913.jpg1710142008024.jpg

 

ПОСЈЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИЦЕ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ АЊЕ ШИМПРАГЕ И САБОРСКОГ ЗАСТУПНИКА СДСС-А БОРИСА МИЛОШЕВИЋА, 20.02.2024. БЈЕЛОВАР

ПОСЈЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИЦЕ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ АЊЕ ШИМПРАГЕ И САБОРСКОГ ЗАСТУПНИКА СДСС-А БОРИСА МИЛОШЕВИЋА, 20.02.2024. БЈЕЛОВАР

У уторак, 20.02.2024. године Вијеће српске националне мањине града Бјеловара посјетили су потпредсједница Владе Републике Хрватске Ања Шимпрага и саборски заступник СДСС-а Борис Милошевић.

Осим што су дошли исказати подршку обитељи пароха Бјеловарског Стефану Максимовићу провели су и вријеме са омладином вијећа која је приступила Српском демократском форуму. Такођер, извршена је и примопредаја наставних материјала и средстава које ће се користити у спровођењу едукација за младе у склопу Програма Плус који започиње са реализацијом од 04.03.2024. у граду Бјеловару.

Фотографије:

428649855_312856018451748_2094224157801630466_n.jpg428641283_312855951785088_2049842544461891048_n.jpg428642115_312855978451752_932737939457541193_n.jpg