Преглед цвих догађаја

Све вијести

Дани српске културе, Дарувар, 29,30.09.2023.

Дани српске културе, Дарувар, 29,30.09.2023.

У Српском културном центру "Исидор Добровић", Јосипа Јелачића 2, Дарувар 29. и 30.09.2023. су одржана два догођаја у склопу дана српске културе: ликовна колонија сликара ликовне секције СКД Карловац, "Ђорђе Петровић" и изложба старих богослужних књига

које се користе за појање приликом службе у цркви под називом и народних ручних везова "Књиге испод пијевнице" На отворењу су госте поздравили Срђан Бојчић испред пододбора Просвјете из Дарувара и Николина Глодић испред ВСНМ-а Дарувар након чега су изложбу богослужних књига

и народних везова отворили господин Радован Дожудић, одвјетник из Чазме и отац Стефан Максимовић, парох бјеловарски. Ове заиста ријетке а вриједне књиге су власништво Српске православне цркве у Бјеловару која је посвећена Светој Тројици.

Фотографије:

 

Сјећање на страдање наших Срба 28. рујна 1942. године на Трандлеровој ливади и Кишовом јарку у Грубишном Пољу

Сјећање на страдање наших Срба 28. рујна 1942. године на Трандлеровој ливади и Кишовом јарку у Грубишном Пољу

Дана 28. рујна 2023. године одржан је Парастос у цркви Св. Георгија у Грубишном Пољу у спомен на страдале цивиле ИИ Сјетског рата од режима НДХ, којег је обавио јереј Славен Јовичић, а у организацији ВСНМ Града Грубишнога Поља. 

По наређењу Диде Кватерника усташе су добиле наређење да поубијају све србе које затекну у њиховим кућама на подручју Котара Грубишно Поље. Акција је кренула у јутарњим сатима у двије колоне лијевом и десном стране улица и села проказивајући куће у којима су живјели Срби.

По сјећању једне од преживјелих од њих седам, колона Срба је стигла до куће Живка Поповића, један дио којоне по наређењу скренут је у тзв. Живков сокак, да би преко Ринглове њиве били додјерани на Трандчлерову дјеталину, а гдје је већ чекала усташка бојна за ликвидацију. Опколили су их са свих страна, наредили да сједну, да би за неколико минута почели да пуцају. Када су обавили тај масакр повукли су се. Након њиховог одласка неколико рањених и преживјелих почело се извлачити испод лешева, да би спас нашли у оближњем кукурузишту. Према прикупљеним подација из других извора ту је сахрањено још једанаест особа, пет особа из поредице Гавран, једна бака Грковић који су убијеи у Сталовици и пет мушкараца закланих у оближњој Живковој долини, те неколико Словеники, Козарачких мајки и дјеце који су страдали заједно са својим домаћинима.

Ово је уктарко подсјећање на наше мученике који су страдали од режима НДХ и усташке руке 

само зато што су били срби и православци.

Нека им је вјечни помен.

Фотографије:

 

Путовање у Републику Српску, 10.09.2023.

Путовање у Републику Српску

У недељу 10.09.2023. године ,у организацији Вијећа српске националне мањине Града Бјеловара, уз подршку наше националне Координације, Српског народног вијећа из Загреба,као и Црквене опћине Српске православне цркве Свете Тројице из Бјеловара, припадници српске заједнице упутили су се у Републику Српску, Град Бијељину.

По доласку у Бијељину упутили смо се у манастир Свете Петке који је етапно грађен од 2000. године.

Аутентичност манастира састоји се у томе да је грађен у руском стилу а уз велебност његова изгледа посебно се истиче споменик посвећен страдалничкој царској породици Романов које су бољшевици стрељали по завршетку Великог рата.Читаву причу надопунио је стручни водич из Туристичке организације Града Бијељине.

Излетници су се потом упутили у сам град  и обишли споменик Краља Петра Карађорђевића и упознали се са хисторијатом Градске управе.Обиђена је улица кишобрана ,градски парк а потом и манастир посвећен Светом Василију Острошком који је и сједиште Епархије Зворничко-тузланске, Српске православне цркве.

Потом смо се упутили у Етно село Станишићи близу самог Града Бијељине гдје је организиран ручак ,као и обилазак етно-села и неформално дружење.

Око 17,00 сати, по плану, аутобус нас је вратио у Бјеловарско билогорску жупанију.

Фотографије:

17. Сусрети у Мославини, 23.09.2023. Гарешница

17. Сусрети у Мославини, 23.09.2023. Гарешница

Српско културно друштво "Просвјета" пододбор Гарешница,које предводе предсједник и замјеник Зоран Блануша и Никола Радошевић, организирало је у гарешничком хрватском дому  23.09.2023. године с почетком у 19,00,сати, традиционалне  "17. Сусрете у Мославини".

Наведени сусрети уз међународну Смотру дјечјег културног стваралаштва " Дјеца су украс свијета"који се у правили одржавају у мјесецу јуну/ липњу, једна су од најбитнијих активности "гарешничких просвјетара".

 У овогодишњим сусретима судјеловали су:

-Српско културно друштво "Просвјета" Вировитица

-Украјинско културно просвјетно друштво "Тарас Шевченко"-Канижа

-Српско културно друштво "Просвјета"-Кореница

-Културно умјетничко друштво "Страхонинец" -Страхонинец,као представници већинског хрватског народа

-Српско културно друштво "Просвјета"пододбор Гарешница

Модератор приредбе била је Бојана Карлица.

У дијелу програма домаћини су се представили са двије кореографије својих најмлађих чланова као и двије кореографије сениорске секције КУД "Мославина "Гарешнице.Кореографију је уприличио предсједник Зоран Блануша. Са двије кореографије представили су се и млади "просвјетари" из Коренице.

По завршетку програма домаћин је са својим гостима размијенио пригодне поклоне.

Међу гостима су били парох Српске православне цркве из Велике Бршљанице Славимир Гвојић,замјеник жупана ББЖ из редова српске заједнице Саша Лукић, Предсједник ВСНМ ББЖ Дарко Карановић, замјеница предсједника ВСНМ Гарешница Мирјана Србљанин, те члан градског Вијећа Града Гарешнице из редова Срба Милан Рајшић.

Традиционални дружење настављено је у Мјесном дому у Ступовачи.

Фотографије:

 

Министарство пољопривреде расписало је Натјечај за финанцирање пројеката у 2023. год.

Министарство пољопривреде расписало је Натјечај за финанцирање пројеката у 2023. години,

Министарство пољопривреде расписало је Натјечај за финанцирање пројеката у 2023. години према програму за финанцирање пројеката локалне инфраструктуре и руралног развоја на подручјима насељеним припадницима националних мањина, вриједан 4,91 милијуна еура. Пријаве се подносе од 14.8.2023. године, а крајњи рок за пријаву на Натјечај је 18.9.2023. године.

Пријаву на овај Натјечај може поднијети СОПГ/ОПГ  уписан у Уписник пољопривредника/ Уписник обитељских пољопривредних господарстава, економске величине од 1.000 до 7.000 еура стандардног економског резултата (СО), а сједиште СОПГ-а/ОПГ-а мора бити на подручју јединица локалне самоуправе које улазе у прве четири скупине према вриједности индекса развијености (потпомогнуте скупине јединица локалне самоуправе) и с удјелом већим од 5 % припадника националних мањина у укупном становништву према Попису становништва из 2021. године, при чему је највиши износ додијељених средстава по кориснику 10.000,00 еура.

Овим Програмом који се проводи шесту годину за редом Министарство пољопривреде помаже малим обитељским пољопривредним господарствима на потпомогнутим подручјима традиционално насељеним националним мањинама у њихову пријелазу на тржишно оријентирану производњу, одрживи развој, укључење чланова господарства у рад на обитељском пољопривредном господарству и остваривање прихода довољног за квалитетан живот и останак на руралном подручју. Циљ је допринијети смањењу незапослености на руралним подручјима и економском оснаживању националних мањина.

Укупно је тијеком протеклих пет година проведбе Програма исплаћено 14,6 милијуна еура за 1.736 корисника.

Натјечај и документација за пријаву налазе се на повезници 1, и повезници 2.

Фотографија:

manjine982023.jpg