О нама

О нама

Вијеће српске националне мањине Бјеловарско - билогорске жупаније јест изабрано тијело мањинске самоуправе, установљено Уставним законом о правима националних мањина, те другим прописима Републике Хрватске. Сједиште Вијећа је у Бјеловару - Масарyкова 8.

Осим жупанијског вијећа, на подручју ББЖ дјелују три градска вијећа, четири опћинска вијећа и три представника српске заједнице. Српска национална мањина такођер има и замјеника жупана из властитих редова. Такођер дјелују и пододбори СКД "Просвјета" Гарешница, Дарувар и Бјеловар.

Основна задаћа Вијећа је очување опстојности и идентитета српске заједнице, која стољећима обитава на овим просторима, у заједништву са хрватским народом и осталим националним заједницама.

До сада је развијена богата културна, духовна, јавна и политичка активност, везано уз циљ због којег постојимо.

Ова wеб страница је нови корак у тој активности и треба пружити, рјечју и сликом, информације о животу и раду српске заједнице ББЖ.

Позивамо на сурадњу, приликом креирања ових страница, све заинтересиране људе добре воље, без обзира на националност, да придонесу даљњој афирмацији и актуализацији циљева због којих постојимо.

СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ГЕОРГИЈЕ (СВЕТИ ЂУРАЂ). СЛАВСКА ИКОНА ВСНМ ББЖ, РАД ХРВАТСКОГ СЛИКАРА ИВАНА МАТАНИЋА ИЗ БЈЕЛОВАРА.

ВСНМ ББЖ