Najave i informacije

Foto izložba

U Srpskom kulturnom centru "Pavle Solarić" Bjelovar - Demetrova 1, 08.12.2017.(petak) s početkom u 19,00 sati ,VSNM BBŽ I VSNM Bjelovar otvaraju foto izložbu "Sjaj bolje prošlosti".
Naime, radi se o autorskoj izložbi naše Bjelovarčanke prof.Ljiljane Vukašinović,koja je pripremila po svom izboru  djelove ikonostasa iz Srpskih pravoslavnih crkava XVIII vijeka sa prostora sjeverozapadne Hrvatske.
Autor fotografija je Jovica Drobnjak iz Zagreba.
Postava izložbe zadržati će se do 09.01.2018.
Autorica želi ukazati na izuzetnu materijalnu, duhovnu i kulturnu vrijednost ikonostasa u Srpskim pravoslavnim crkvama ali i na brojnost i nezavidne uslove u kojima pomenuta baština u najvećem dijelu nepovratno propada.
Presudan je postepen nestanak srpske zajednice koja ih je u proteklim,nimalo naklonjenim vremenima podizala i koja je danas čini se -bez suvišnog lamenta,osuđena da svjedoči nestanku jedne vanredne kulture formirane vjekovima na ovom području,barem njenog materijalnog nasljeđa.
 
Izložbom "Sjaj bolje prošlosti"-Ikonostasi XVIII vijeka na prostoru sjeverozapadne Hrvatske,želimo u prvom redu upozoriti na zabrinjavajuće stanje i propadanje čitavih slikarskih cjelina ikonostasa i pratećeg crkvenog mobilijara istaknutih baroknih umjetnika,vanredne kulturno-historijske vrijednosti.