Najave i informacije

Obavijest o Srpskom kulturnom centru "Pavle Solarić"

 
Nakon nekoliko godina i velike upornosti članova županijskog i gradskog vijeća srpske zajednice, sa zadovoljstvom konstatiramo da je naš centar u potpunosti otvoren za suradnju svim ljudima pozitivnih vibracija.
Naime, prostor odražava prijeko potrebnu polivalentvost i multikulturalnost kako za pripadnike manjinskih zajednica tako i za većinski narod. Dobro opremljena knjižnica i čitaonica nudi moguću zadovoljštinu čitalačkoj publici a prostor društvene sale može služiti formi seminara, javnih tribina, izložbi, promociji knjiga itd.
Kako ne postoji profesionalna osoba, o radu centra brigu vode naši najaktivniji članovi a to su Dušan Margetić, potpredsjednik VSNM Bjelovar i član VSNM BBŽ - mob 0918884444 te Dušan Zorić član VSNM Bjelovar mob - 0958009013, koje se po potrebi može pozvati.
U slučaju potrebe dogovora za određene organizacijske  aktivnosti u centru može se kontaktirati i predsjednika VSNM BBŽ Darka Karanovića mob 0997743888 i predsjednika VSNM Bjelovar Vanju Ficnara na mob 0915345702.
 
Pratitelje naše web str. obavjestili smo da su u prostor  uložena znatna sredstva. Ovim putem se zahvaljujemo svima koji su imali razumjevanje za naše potrebe i financijski pomogli, posebno Srpskom narodnom vijeću, našoj nacionalnoj koordinaciji koja je uz financije pomogla i u kancelarijskoj opremi. Isto tako zahvala ide i u pravcu Bjelovarsko - bilogorske županije i Gradu Bjelovaru, kao i Gradu Grubišnom Polju te Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije.
Ambasada Republike Srbije u Zagrebu pokazala je veliku brigu za srpsku zajednicu naše županije te je uz Upravu za dijasporu i odnose sa Srbima u regionu (posebna zahvala Snežani Čalić) pri Ministarstvu spoljnih poslova popunila našu knjžnicu sa cca 2.700 knjiga te pomogla u nabavi računala i muzičke linije.
U prostoru su spušteni stropovi i izvršena izolacija istih a kroz njih provedena nova strujna mreža. Zidovi su obučeni "knauf"pločama sa izolacijom. Parketi su obrušeni i prelakirani. Promijenjeni su svi prozori sa ulične i dvorišne strane kao i postavljena nova ulazna vrata. Urađen je novi dio sanitarnog čvora i odvojen muški od ženskog dijela.
U hodniku je postavljena mala mini kuhinjica. U tehničkom smislu imamo novo računalo, muzičku liniju te tv prijemnik, uspostavljenu internetsku i telefonsku vezu.
Prije kratkog vremena završeni su i radovi na krovnoj konstrukciji u vidu zamjene crijepa i letava. U izradi je i novi prozor na čeonoj strani krovišta. Ovim putem se zahvaljujemo i Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina pri Vladi Republike Hrvatske, koje je uz posredništvo Srpskog narodnog vijeća i njegovog Centra za razvoj i investicije omogućilo realizaciju ovog projekta.
Od tehničkih stvari u narednom periodu predviđeno je slaganje financijske konstrukcije potrebne za uređenje fasade sa izolacijom.
 
Za predstojeći set aktivnosti predvidjeli smo izložbu starih veženih peškira , tečaj-seminar kaligrafije (učenje ćirilice i ćiriličnog "krasopisa"), promociju knjige Radovana Dožudića "Zapisi iz Vretanije".
O svim aktivnosti biti ćete na vrijeme obavješteni.