Najave i informacije

Mimohod sjecanja Besmrtni partizanski odred u Zagrebu 8. svibnja 2018

 

Poštovane gospođe i gospodo,

Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba ( ZUABA)  je slijednik SUBNOR-a Grada Zagreba i djeluje kao organizacijski oblik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske u svojstvu pravne osobe. SUBNOR RH  je sve do 1991.bio društvena organizacija ( Savez udruženja boraca narodno oslobodilačkog rata Hrvatske ). Tadašnji SUBNOR je davne 1968. godine bio sudionikom  potpisivanja Povelje o suradnji Grada  Zagreba i grada Lenjingrada.

Grad Lenjingrad je tijekom 2.svjetskog rata bio tri godine u potpunoj blokadi  pretrpjevši ogromne ljudske žrtve od gotovo 3 miliona svojih sugrađana. Deblokada je izvršena krajem 1943.godine. Grad Sankt Petersburg je Grad heroj Ruske Federacije.

 

Grad Zagreb je proglašen Gradom Herojem antifašističke borbe 7.5.1975.godine, za ogroman doprinos konačnoj pobjedi snaga Antifašističke koalicije 9.5. 1945.godine, učešćem gotovo 50.000 svojih građana u antifašističkoj borbi, od kojih je 20.000  dalo svoje živote. Na odlukama AVNOJ-a i ZAVNOH-a stvorena je suvremena demokratska Republika Hrvatska.

Od potpisivanja Povelje o suradnji i prijateljstvu gradova, razmjenjivane su posjete delegacija SUBNOR-a Grada Zagreba i Grada Lenjingrada, sve do 1990.godine, kada to prestaje.

Prošle 2017.godine, četveročlana delegacija ZUABA ZŽ i Grada Zagreba je bila gost Komiteta za međunarodne osnose Grada S.Petersburga( Sergej Markov) od 7.do 11.5., uključivši se tako neposredno u pripremu obilježavanja jubilarne 50.obljetnice od uspostave prijateljskih odnosa.

Prilikom posjete delegacije Veterana Ruske Federacije SABA RH u srpnju 2016.godine, ( general Mojsiev i Zemcov) dogovoreno je da se nastavi sa inteziviranjem suradnje i razmjenom delegacija, pa je tako dogovorena ideja o organiziranju manifestacije „BESMRTNI POLK“ u kojoj potomci nose portrete svojih predaka palih za slodobu i u Republici Hrvatskoj. Manifestacija BESMRTNI POLK je prihvaćena u 83 zemlje svijeta i Europe, sa preko 80 miliona sudionika.

U ovoj jubilarnoj godini suradnje gradova Zagreba i S.Petersburga, u povodu Dana oslobođenja Grada Zagreba od nacifašističke okupacije 8.5.1945.godine, SABA RH i ZUABA ZŽ i Grada Zagreba organizuju MIMOHOD potomaka antifašističkih boraca u utorak 8.5.2018.godine od 11.00 do 13,00 sati, pod radnim nazivom BESMRTNI PARTIZANSKI  ODRED“,  Okupljanje je na Trgu žrtava fašizma, a povorka bi se kretala ulicama do Trga Republike Hrvatske( ex Trg maršala Tita)

Molimo da ovu manifestaciju uključite u svoje programe obilježavanja 73. Obljetnice Pobjede, Dana oslobođenja Zagreba i 50.obljetnice suradnje i prijateljstva Grada Zagreba i Sankt Petersburga, uz   sudjelovanje vaših   predstavnika u  nošenju portreta u mimohodu 8.5..2018.

S osobitim poštovanjem

 

                                                                                                              Predsjednik ZUABA ZŽ i Grada Zagreba

 

                                                                                                                                             Petar Raić