Najave i informacije

U pripremi knjiga Laze Šironje

Jedan od osnivača seniorske pjevačke grupe Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta",pododbor Daruvar, Lazo Šironja u svom bogatom amaterskom opusu izvođača i zaljubljenika u izvornu zapadno slavonsku narodnu pjesmu, decenijama je prikupljao tekstove ovog neizmjernog kulturnog blaga ,prije svega pjevačke tradicije Srba zapadne Slavonije.
Na stotine poskočica, bećaraca muških i ženskih, tekstova "krivih kola"sakupio je čika Lazo i u dogovoru sa VSNM BBŽ i VSNM Daruvar odlučio da ovi tekstovi "ugledaju svjetlost dana " kao knjiga.
Ovaj veliki opus njegovog sakupljačkog rada digitaliziran je i spreman za "tehničku obradu"
Stoga se Lazo našao u Srpskom kulturnom centru "Pavle Solarić"09.11.2018. sa predsjednikom i zamjenikom predsjednika VSNM BBŽ Darkom Karanovićem i Radovanom Dožudićem kako bi usaglasio i dogovorio dalje potrebne korake za štampanje ove izuzetno značajne knjige ,koja će dati neizmjerni doprinos u očuvanju identiteta i kulture Srba zapadne Slavonije.
Knjigu je posvetio svome, nažalost, prerano preminulom sinu Nenadu Šironji, koji je bio predsjednik VSNM Daruvar i voditelj seniorske pjevačke grupe SKD "Prosvjeta" Daruvar.
Štampanje i izdavanje knjige možemo očekivati uskoro.
 
20181109_172740.jpg20181109_172730.jpg20181109_172802.jpg