Najave i informacije

Otkrivanje Spomen ploče

 
U organizaciji Udruge antifašista i antifašističkih boraca Grada Bjelovara i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Bjelovara te uz tehničku pomoć ZUABA BBŽ I VSNM BBŽ,u subotu 20.06.2020. godine s početkom u 11,00 sati,na rodnoj kući braće Bakić,Rusanova 2 u Bjelovaru će biti otkrivena obnovljena Spomen ploča koja je bila posvećena stradalništvu Bakića.
 
Uvjereni smo da Grad Bjelovar u nešto više od  dva i po vijeka svoga postojanja nije imao uspješniju a ujedno i tragičniju porodicu od Bakićevih.
Naime petorica braće,Milan,Slobodan,Nikola Aleksandar i najčuveniji Vojin,svi od reda fakultetski obrazovani,uspješni sportaši ,uspješni kulturni radnici imali su samo jednu manu,a to je bilo biti Srbin po uspostavljanju nacističke NDH.
Zahvaljujući dobrim ljudima,Vojin,koji je postao jedan od najuspješnijih  kipara iz Hrvatske,uspio je preživjeti golgotu ustaške države.
Nažalost.ostala braća završila su u sustavu logora Jadovno na Velebitu,od kuda se nikada nisu vratila.Spomen ploča koja se nalazila na pročelju njihove rodne kuće uništena je od bezumnika početkom nesretnog rata 90-tih godina.Prije nekoliko godina vraćena je Spomen ploča posvećena kiparu Vojinu a uz pomoć Srpskog narodnog vijeća i ogromnog truda UABA Bjelovar(Nenad Nekvapil i Berislav Crnčić) i VSNM Bjelovar(Dušan Margetić i Dušan Zorić)u subotu će biti vraćena Spomen ploča za ostalu braću u svom izvornom izgledu.