Najave i informacije

Najava – Knjiga „Iz povijesti Srba daruvarskog kraja“

Najava – Knjiga „Iz povijesti Srba daruvarskog kraja“  

VSNM Daruvar i daruvarski pododbor SKD Prosvjeta pokrenuli su projekt značajan za kulturu i potvrdu identiteta Srba u daruvarskom kraju. U začetku je priprema i prikupljanje povijesne građe i svjedočenja kazivača za pisanje knjige o životu Srba na području bivše općine Daruvar (područje grada Daruvara, Đulovac, Sirač, Končanica, Dežanovac).

Knjiga će obuhvatiti povijesna zbivanja od doseljavanja srpskog naroda u ovaj kraj pa sve do današnjih dana, koja su vezana uz opstanak i djelovanje srpske zajednice, uključujući prikaz svih  povijesnih razdoblja koja su na tom području određivala život i položaj prisutnog srpskog naroda. 

Autori buduće knjige su dr. sc. Filip Škiljan i dr. sc. Hrvoje Petrić, oba potvrđeni znanstvenici i povijesni istraživači u području povijesti pojedinih narodnosnih skupina na prostoru današnje RH.   

Dr.sc. F. Škiljan  je od 2006. do 2010. radio kao voditelj Arhiva Srba u Republici Hrvatskoj pri Srpskom narodnom vijeću. Od 2010. godine zaposlen je u Institutu za migracije i narodnosti u Zagrebu.

Dr. sc. H. Petrić je od 2001. redoviti sveučilišni profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Također je priznati član više hrvatskih i inozemnih znanstvenih organizacija u području povijesti.  

Ovim putem molimo sve naše sugrađane i sve one koji su rođeni ili su živjeli u daruvarskom kraju i okolici da nam pomognu u prikupljanju povijesne građe ili u svjedočenju o životu srpskog naroda ovdje. 

Knjiga će biti trajno svjedočanstvo i dokument o postojanju i djelovanju srpskog naroda u daruvarskom kraju kroz mnoga  stoljeća. 

VSNM Daruvar

SKD Daruvar