Najave i informacije

Studentica Dajana Božić na terenskoj nastavi u Bruxellesu

 

Studentica europskog međunarodnog sveučilišta Alma Mater Europaea Dajana Božić, ujedno i članica SKD Prosvjete pododbor Daruvar, nedavno je boravila u Bruxellesu u sklopu terenske nastave. Sukladno Dajaninim fakultetskim obvezama i ispunjenju istih, u nastavku možete pročitati  o kakvom je studiju ovdje riječ, te o boravku i aktivnostima u glavnom gradu Belgije. Prenosimo članak u cijelosti.

 Autor: Dajana Božić

Alma Mater Europaea je europsko međunarodno sveučilište sa sjedištem u Austriji (Salzburg) i studijskim centrima u različitim gradovima Europe. Osnovala ga je Europska akademija znanosti i umjetnosti koja okuplja više od 1300 znanstvenika i 29 nobelovca. Jedan od centara se nalazi i u Sloveniji, ECM-EUROPSKI CENTAR MARIBOR, koji je svoja vrata otvorio i studentima iz Hrvatske.

ECM nudi mogućnost studiranja na četvrtoj i petoj godini diplomskog programa Europske poslovne studije, nakon čijeg završetka se stječe naziv Magistar europskih poslovnih studija. Preduvijet za upis je završen preddiplomski studij na nekom drugom sveučilištu, veleučilištu ili visokoj školi, isto tako i  završetak nekih od sveučilišnih programa koji su bili na snazi prije uvođenja bolonjskog procesa.

Ono po čemu se ovaj studij razlikuje od drugih je tzv. studiranje na daljinu. Ono  pruža mogućnosti studentima koji su u poslovnom odnosu da bez puno muke mogu uskladiti poslovne i studentske obaveze. Iako se studijski centar nalazi u Mariboru, dio predavanja je organiziran u Hrvatskoj i na hrvatskom jeziku, i to u gradovima: Zagrebu, Karlovcu i Bjelovaru. Već prvog dana studenti dobivaju na poklon Apple iPad preko kojega mogu pratiti predavanja, koja se snimaju, tako da studenti koji su spriječeni doći na mjesto izvedbe, predavanja mogu direktno pratiti od kuće. Ista ta predavanja su naknadno dostupna i na stranicama fakulteta, kao i svi ostali materijali i literatura.

U sklopu nastave je organizirana i trodnevna terenska nastava u Bruxelles, koja je uključena u cijenu školarine, tako da je ove godine oko 60 studenata iz Hrvatske  posjetilo europsko sjedište.


Prvi dan studenti su posletili Europski parlament gdje su odslušali predavanje o funkcioniranju te europske institucije, nakon kojeg je slijedio obilazak muzeja Parlamentarijum.

Drugi dan je slijedio posjet Europskoj komisiji gdje je održano nekoliko  predavanja od kojih je najviše pažnje privuklo predavanje Jovane Đurović, koja je ukratko prepričala svoja iskustva vezana za stažiranje u Europskoj komisiji, te upoznala studente sa mogućnostima stažiranja u toj instituciji.

Dan je zaključen posjetom Europskoj  pučkoj stranci.

Posljednji dan je bio posvećen razgledavanju grada i posjeti Atomiuma