Najave i informacije

Vendelovo kod naših Mađara

I eto, ponovo, tekst koji bi trebao sličiti na novinski članak pretvaram u priču. Izvještaj za medije trebao bi biti brz, momentalan, svjež, aktualan. Neažurnost spisatelja vijest pretvara u priču. Priče barem ne zastarijevaju.

 

U subotu 22. 10. 2016. naši prijatelji i suradnici, kumovi i školski drugovi, pripadnici mađarske zajednice BBŽ-a proslavili su svoj veliki praznik – Vendelovo. Ove godine poklapao se taj dan i sa šezdesetom obljetnicom mađarske protustaljinističke revolucije koja je ugušena u krvi. Valja nam se i na to prisjetiti, daje nam orijentir prema budućnosti i krijepi našu sadašnjost.

Manifestacija je održana u selu Grbavac nedaleko Grubišnog Polja. Tamo su naši Mađari uredili etno-kuću. Vlastitim trudom i kreativnošću. To je izuzetno topao prostor u kojem se svatko može osjećati kao kod vlastite kuće; to je suština, to je smisao. Toplinu prostora prati toplina susreta, susreti daju  postojanju okus i boju. Susretnimo se i oplemenimo raznolikošću! Tako se briše razlika između domaćina i gosta.

U selu Grbavcu davno sam naučio korake čardaša. Od tete Mariške. Plešem ga s jednakom strašću kao moravac, i to upornije što me noge manje slušaju. Ali nožice onih čardaš- djevojaka i mladića koji u nama, starima koliko i mađarska revolucija iz 1956., vraćaju varnice mladosti... To je već praznik sam za sebe.

Ovo pismeno trebalo bi potkrijepiti i fotografijama. Ali, premda sam ih snimio, ne znam ih preseliti na kompjuter i odaslati urednicima sajta „srbibbz“. Zato slike moram prevesti u riječi:

1.slika: Predsjednik vijeća mađarske zajednice BBŽ i naš drug, gospodin Šandor Tot, bdije nad događajem. Odjeven je u mađarsku narodnu nošnju. Brkovi su mu još uvijek besprijekorni.

2.slika: Gostoprimnica mađarskog nacionalnog centra u Grbavcu ispunjena je do posljednjeg mjesta.

3.slika: Vragolasti čardaš.

4.slika: Moj vjenčani kum (iz pravoslavne crkve) i pripadnik mađarske nacionalne većine na ovoj proslavi, Josip (Juži) Pinter, sjedi uz otvoreno ognjište kamo sam ga smjestio radi dramatičnosti fotografije. Ne pije ništa jer vozi. Trezveno zuri u vatru.

5.slika: Pisac ovih redova druži se s prijateljima iz djetinjstva pod budnim okom svoje žene Danijele.

Na mnogaja ljeta!