Najave i informacije

Napustio nas je Nenad Šironja!

Grad Daruvar ali i mnogobrojni poštovaoci našeg neprežaljenog Nenada iz cijele Bjelovarsko - bilogorske županije 29.04.2017. ispratili su ga na vječno odredište.
Impresivan broj ljudi na Nenadovom ispraćaju dovoljno govori o njemu samom.
 
Postoji riječ, jedna riječ koja otjelovljuje Nenadov duh. Ta riječ je PJESMA. Uz nju sam ga upoznao, sa njom je sve imalo smisla. Ona je pulsirala, ona je izazivala osmjeh, ona budi, uz nju se liježe, ona veže, uz nju se voli, ali kod njega nikako ne tuguje.
Kliknuli smo prije par godina, pamtim dobro, u restoranu "Terasa",  njegovog tako voljenog  Daruvara. Naši dragi Mađari imali su priredbu. Slučajno sam iz novčanika izvadio moju studentsku fotografiju na kojoj sam se trudio da što više ličim na Jima Morrisona. Mnogo kose i brade i priča o djeci cvijeća. Takva su bila vremena.
Nenad mi je uzvratio, fotografijom još duže kose, pričom o bandu ludog imena "PMEAC", gitarom i ljubavi prema HARD zvuku rock'n rolla.
Redali smo rifove, bandove, pjesme, posjećene koncerte i gotovo se uzdizali u stolicama. Neka nitko ne zamjeri, otišli smo u neka sretnija rock vremena.
Sve je garnirao nevjerojatno širokim osmjehom pri tom me upoznavši sa još jednom svojom ljubavi-astrologijom i privrženosti zvijezdama.
Prolaznost godina zasigurno umanjuje buntovništvo. Sazrijevanje otvara nove spoznajnosti.
Nenad je tako vođen pjesmom otkrio neiscrpnu inspiraciju u starim narodnim zapadnoslavonskim pjesmama. O, kakvu je samo podršku imao.
Ima li naširoko takve grupe, otac, majka, sin i dvije tetke? Prijatelji sa njima u Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta - pododbor Daruvar, seniorska pjevačka sekcija.
Preko stotinu nastupa. Na mnogima sam bio. U pravilu, uvijek mi nakon silaska sa pozornice priđe i pita "kako je izgledalo"?
Kao da sam kakav muzički ekspert, a ja vođen suštinom  i njihovom silnom trudu u očuvanju baštine nikada nisam niti mogao a niti smio primijetiti "falš". Kao da je bitno. Hvala svima na trudu što postoji CD  zapis njihovih divnih  pjesama.
 
Gospodario je binama. Pamtim strme stepenice mjesnog  doma u Imsovcu. Pomalo vremešne gospođe iz ne pamtim koje "Češke obeci" po završetku nastupa trebaju da siđu a naš snalažljivi moderator Nenad sve i jednoj pruža ruke i pomaže im da sigurno savladaju navedenu prepreku.
Naravno, uz široki osmjeh.
I sada ono što nikada ne mogu zaboraviti. Prihvatio je da na manjinski izborima 2015. bude sa naše liste Srpskog narodnog vijeća kandidat za predsjednika vijeća srpske zajednice grada Daruvara.
Donio je po uspjehu izbora (bolji naprosto nije niti postojao)novu pozitivnu energiju. Osmjehom je potaknuo vijeće na aktivnost.
Kliknuli smo još i jednom zajedničkom stavu koji nas je povezao u neraskidivo prijateljstvo.
Nacionalno smo neskrivani, Srbi smo, ali građani i kozmopolite, širokih ruku i osjećaja i poštovanja za sve ljude dobre volje. Tako jeste i tako mora da bude. PJESMA kojoj je sužanj bio ne poznaje mrskost već samo smijeh  i ljubav.
 
Dragi naš prijatelju, neka ti je vječna slava i hvala!
 
Tvoj Darko Karanović