Pregled kulturnih manifestacija

31.01.2015. Tradicionalna Svetosavska akademija u Gornjem Daruvaru

Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" pododbor Daruvar na čelu sa predsjednikom i tajnicom Srđanom Bojčićem i Jasminom Trkulja i ove godine je bilo tradicionalni domaćin Svetosavske akademije koja je održana u Gornjem Daruvaru.

Svečana akademija počela je himnom Svetome Savi, prvom srpskom arhiepiskopu i prosvjetitelju. Okupljenima se potom obratio paroh Srpske pravoslavne crkve u Pakracu Đorđe Teodorović, koji je besjedio o snažnoj potrebi srpskog naroda ka povratku svetosavlju kao trajnom biljegu srpskog pravoslavnog naroda, pri tome uručivši pozdrave Njegovog Preosveštenstva Episkopa slavonskog g. Jovana.

O žitiju Svetoga Save kroz formu recitala govorili su najmlađi članovi Prosvjete iz Daruvara.

U kulturno umjetničkom dijelu programa predstavili su se dječja folklorna sekcija Prosvjete iz Daruvara i Garešnice, kao i njihovi seniorski sastavi. Posebnu točku izvela je upravo dječja sekcija daruvarske Prosvjete i  to glumačkom izvedbom "Ježeve kućice" Branka Ćopića, prekrasnu basnu uz odobravanje i veliki pljesak svih prisutnih. Predstavio nam se i frulaš Nenad Mišljić iz Golubinjaka i uvijek dragi seniorski pjevački zbor daruvarske Prosvjete na čelu sa Nenadom Šironjom

Među brojnim gostima bili su i protojerej  Dragan Gaćeša paroh slatinski, protostavrofor Luka Bosanac paroh daruvarski, dožupan Saša Lukić, predsjednik VSNM BBŽ  i potpredsjednik SNV Darko Karanović, dogradonačelnik Pakraca iz redova srpske zajednice Goran Labus, pedsjednik VSNM Daruvar Branko Kovačić, predsjednica VSNM Končanica Rada Božić, članovi VSNM BBŽ Jeftimija, Bogatić, Orozović, Bojčić i mnogi drugi.

Po završetku programa zaplesalo se tradicionalno zapadnoslavonsko krivo kola, a druženje je nastavljeno uz živu muziku.

FOTOGRAFIJE