Pregled kulturnih manifestacija

SKD Prosvjeta Garešnica u Bošnjanima-Srbija!

Garešnički prosvjetari su 29./30. 08. 2015. boravili u Republici Srbiji - općina Varvarin, mjesna zajednica Bošnjane.
U vrijeme postojanja zajedničke države - Jugoslavije, općina Varvarin i Garešnica održavale su uzajamne pobratimske odnose. Svojevrsni nastavljač ove tradicije postalo je Srpsko kulturno društvo Prosvjeta iz Garešnice, uspostavivši izuzetne odnose sa KUD-om Boško Jugović iz Bošnjana.
U svojstvu gostiju Prosvjeta je uzela učešće u 11. Bošnjanijadi. Naime, u Srbiji postoje sela Bošnjane u općinama Paraćin, Lebane, Rača i Varvarin. Svake godine druga općina je domaćin ovih susreta prijateljstva. Manifestacija obuhvaća sportska takmičenja te prezentaciju kulturno umjetničkog stvaralaštva.
Učesnici manifestacije posjetili su manastirski kompleks Svetoga Luke, gdje je iguman Aleksej upoznao prisutne sa historijatom manastira. Nakon posjete manastiru svi su se uputili do prekrasne Bošnjanske parohijske crkve Svete Petke, te se okrjepili hranom i pićem. Nakon toga održan je kulturno umjetnički program kod osnovne škole u Bošnjanima(sportsko igralište). Nastupili su domaćini i gosti iz Garešnice. U večernjim satima održan je kulturno umjetnički program da stadionu u Varvarinu. Nakon toga priređena je večera uz zajedničko druženje u Bošnjanima. U svojstvu domaćina uz nas su bili predsjednik mjesne zajednice Bošnjane Tomo Stanković, kao i predsjednik općine Varvarin Zoran Milenković sa saradnicima.

Ove godine sa SKD Prosvjetom u posjeti općini Varvarin i mjesnoj zajednici Bošnjane, bili su i Saša Lukić dožupan BBŽ iz redova srpske zajednice te predsjednik VSNM BBŽ i podpredsjednik Srpskog narodnog vijeća Darko Karanović, kao i  predsjednik VSNM Garešnica Predrag Ivančević.

FOTOGRAFIJE: