Pregled svih događaja

Održana 9.Sjednica VSNM BBŽ

Održana 9.Sjednica VSNM BBŽ

U petak 01.04.2022. godine s početkom u 17,00 sati u Srpskom Kulturnom centru "Pavle Solarić"u Bjelovaru,održana je redovna 9. Sjednica Vijeća srpske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije ,V Saziva.

Sjednici nisu prisustvovali Vanja Ficnar,Saša Lukić,Goranka Radulović i Nikolina Glodić a svoj su izostanak na vrijeme opravdali.

Za sjednicu je predložen sljedeći dnevni red:

1.Financijski izvještaj za 2021. godinu

2.Izvještaj o realizaciji Plana i programa za 2021. godinu

3.Izvještaj sa 1. Sjednice Koordinacije Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u BBŽ od 22.02.2022.

4.Osvrt na izvještajnu Skupštinu SNV-a od 17.02.2022. godine

5.Aplikacije u sustavu tzv "kapitalnih investicija" u 2022. godini prema SNV-u

6.Krsna Slava Vijeća,Đurđevdan

7.Realizacija aplikacije iz "kapitalnih investicija" MO Prokop

8.Sastanak zamjenika župana Lukića u Ministarstvu znanosti i obrazovanja

9.Komemoracije u Gudovcu i Grubišnom Polju 28.04.2022. godine

10.Razno

Predloženi dnevni red jednoglasno je prihvaćen.

Vijećnici su uz poziv za sjednicu od 24.03.2022. godine u prilogu dobili Financijski izvještaj FINING d.o.o.Bjelovar o poslovanju Vijeća u 2021. godini kao i izvještaj o realizaciji  Plana i programa rada u protekloj godini.

Oba izvještaja jednoglasno su prihvaćena.

O sjednici Koordinacije Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina BBŽ koja je održana u Kulturnom centru Albanca BBŽ u Demetrovoj ulici 22.02.2022. godine govorili su delegati Karanović i Radaković.Smanjena sredstva za rad manjinskih vijeća rezultat su štednje na nivou cijele županije.No,po riječima župana Marušića nivo financiranja manjina vratiti će se na prethodni nivo čim se za to ukažu prilike.Domaćini 7 Smotre manjinskog stvaralaštva BBŽ biti će mađarska zajednica naše županije.

Radovan Dožudić prenio je najvažniji sadržaj zoom aplikacijom održane Izvještajne skupštine Srpskog narodnog vijeća od 17.02.2022. godine.

Naše Vijeće je i ove godine apliciralo za financijska sredstva iz sustva "kapitalnih investicija"prema Srpskom narodnom vijeću i to za dva projekta.

VSNM Daruvar i Srpsko kulturno društvo Prosvjeta,pododbor Daruvar uspjeli su dobiti na korištenje prostorije cca 70 kvadrata bivšeg aero kluba Daruvar,koje se nalaze tik do Srpskog kulturnog centra "Isidor Dobrović".Stoga bi se postojeći centar proširio , odnosno spojio sa bivšim aero klubom ,što bi itekako pridonjelo kvalitetnijem radu naših srpskih institucija.

Drugi projekt je uređenje,odnosno,obnova krovišta zgrade Mjesnog doma i bivše škole u selu Gornja Vrijeska.općina Đulovac. U ovo selo vratio se znatan broj Srba koji su 90-tih napustili ovaj dio zapadne Slavonije.Stoga bi uređenje ovog objekta bilo od velikog značaja za stanovnike Gornje Vrijeske.

Zoran Blanuša je ukazao na usporenu dinamiku dogradnje i adaptacije društvenog doma u selu Rogoža kod Garešnice za potrebe VSNM Garešnica i SKD Prosvjeta pododbor Garešnica.

Vijećnici su prihvatili prijedlog da nakon dvije godine prisilne pauze održimo krsnu  Slavu našeg Vijeća,Đurđevdan,dan po slavi,odnosno 07.05. 2022. godine u Daruvaru u restoranu "Srce" s početkom u 12,00 sati.

Obzirom da smo u 2021. godini aplicirali prema SNV-u za 200.000,00 kn i nastavak radova u Rogoži,aplicirali smo i za 50.000,00 kn za nastavak radova za uređenje društvenog doma u Prokopu,no tada ta aplikacija nije prošla.No, rebalansom proračuna navedena sredstva su odobrena u 11. mjesecu 2021. g. tako da je u prokopskom domu izvršeno "spuštanje stropa"u velikoj sali (knauf pločama  ,izvršeno gletovanje zidova kako u velikoj sali tako i u ulaznom hodniku,žbukanje velikog dimnjaka ,postavljanje peći.

Zamjenik župana iz redova srpske zajednice Saša Lukić je bio na sastanku u Ministarstvu znanosti i obrazovanja vezano za temu učenja srpskog jezika po modelu c u osnovnoj školi Daruvar i Dežanovac i moguće financiranje određenih programa.Vezano za taj sastanak sačinjena su dva projektna zadatka.Jedan je "Škola u prirodi" odmaralište Tkon na otoku Pašmanu,za učenike koji pohađaju nastavu na predmetu Srpski jezik,po modelu C i koji pohađaju nastavu Pravoslavnog vjeronauka u OŠ Dežanovac i OŠ Vladimir Nazor,Daruvar.

Drugi je prijedlog za aplikaciju "Opremanje učionice" za potrebe održavanja nastave na jeziku i pismu srpske nacionalne manjine,Model C u OŠ Dežanovac (Interaktivni ekran,projektor,printer u boji,Električno projekcijsko platno,Ormar za punjenje tableta,modularni učenički stolovi i školske stolice).

Dušan Margetić i Milan Knežević,predsjednici VSNM Bjelovar i Grubišno Polje izložili su do sada učinjeno vezano za komemoracije u Gudovcu i Grubišnom Polju 28.04.2022. godine.

Zoran Blanuša je obavijestio vijećnika da SKD Prosvjeta Garešnica  obilježava 20. godina postojanja i sve nas poziva na svečanu sjednicu sa programom, koja će se održati u Garešnici 11.06.2022.

Izuzetno zadovoljstvo vijećnika izazvala je konstatacija da je jedna kratka priča našeg spisatelja Radovana Dožudića našla svoje mjesto u almanahu kratkih priča izdavačke kuće "Alma" u Beogradu.

Fotografije: