Pregled svih događaja

Dan sjećanja, 27.01.2023.

Dan sjećanja, 27.01.2023.

U petak,27.01.2023. godine na zagrebačkom glavnom kolodvoru obilježen je Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta.

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević je položio cvijeće i sukladno jevrejskoj tradiciji kamenčiće ispred Spomenika žrtvama Holokausta i ustaškog režima naci-fašističke tvorevine Nezavisne Države Hrvatske.

"Mi kao gradska vlast želimo graditi grad tolerancije.Grad koji je otvoren prema svima,grad jednakih mogućnosti za sve- bez obzira na nacionalnost,na vjeroispovijest,na porijeklo ili klasu.Bez obzira na bilo kakvu pripadnost ili određenje.To nije samo misija gradske vlasti,već odgovornost svih nas koji u ovom gradu živimo", istaknuo je zagrebački gradonačelnik.

Naglasio je kako se na današnji dan prisjećamo svih Židova, ali i Srba, Roma i Hrvata, koji su stradali od nacističkog i ustaškog režima.

Prisutnima se obratio i predsjednik Antifašističke lige i Građanskog odbora za ljudska prava Republike Hrvatske Zoran Pusić koji je zaključio "  obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Holokausta nije samo sjećanje na prošlost nego i briga o tome kakva će biti budućnost.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta odlukom UN-a obilježavamo 27 siječnja, na datum kada su jedinice Sovjetske armije 1945. godine oslobodile  najveći nacistički koncentracijski logor- Auschwitz. Tom prilikom oslobođeno je 7.5000 zatvorenika koje su nepogubljene ostavili nacisti u bježaniji.

Komemoraciju u Zagrebu i ove godine organizirali su Antifašistička liga Republike Hrvatske,Židovska općina Zagreb, Documenta-centar za suočavanje sa prošlošću i Srpsko narodno vijeće.

Među poštovateljima nevinih žrtava rata bili su Dušan Zorić, predsjednik udruge "Pravda" iz Bjelovara i Dušan Margetić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Bjelovara.

Fotografije: