Pregled svih događaja

Komemoracija u Gudovcu, 28.04.2023.

Komemoracija u Gudovcu, 28.04.2023.

U Gudovcu ,nedaleko Bjelovara, 28.04.2023. godine s početkom u 11,00 sati održana je tradicionalna komemoracija za stradale muškarce, Srbe, koje su novostvorena naci-fašistička tvorevina zvana Nezavisna država Hrvatska i njeni ustaški bojovnici ,zvjerski pobili na današnji dan 1941 godine.Iz okolnih sela prikupljeni su muškarci i na mjestu tadašnjeg sajmišta pobijeni i zatrpani u iskopane jame.Bilo ih je 196.

Bio je to prvi pogrom Srba u planiranom genocidu NDH,uz napomenu da su Srbi bjelovarskog kraja morali biti označeni vidljivim trakama koje su naslućivale  što naš nesretni narod čeka u budućim vremenima.

Komemoraciju su i ove godine organizirali UABA Bjelovar koju vode predsjednik Berislav Crnčić i njegov zamjenik  Nenad Nekvapil, uz VSNM Bjelovar koje vodi predsjednik Dušan Margetić sa svojim zamjenikom Dušanom Zorićem.

Medijator komemoracije bila je Sanja Klinac.

 U Komemoraciju nas je uvela čitanjem dijelova Kranjčevićeve poeme "Jama" voditeljica bjelovarskog kazališta Margareta Maja Fabičević.

Pomen i parastos nevinim srpskim civilima vodili su parosi Srpske pravoslavne crkve iz Bjelovara, Narte i Grubišnog Polja ,Stefan Maksimović, Dragan Topić i Slaven Jovičić.

Potom su delegacije Ureda predsjednika RH( Bartol Šimunić) Bjelovarsko bilogorske županije i Grada Bjelovara,VSNM Grada Bjelovara, VSNM BBŽ, KC-KŽ, "Documente" SABA RH ,

UABA Bjelovar i  KC-KŽ, položile vijence pokraj postamenta srušenog Bakićevog spomenika "Gudovčan"

Potom su se prisutnima obratili gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, u ime BBŽ zamjenica župana Marija Jungić,u ime Documente i Lige antifašista RH Vesna Teršelić, u ime SABARH Nenad Nekvapil i u ime SNV-a saborski zastupnik Boris Milošević.

Domaćini su i na lisu mjesta pripremili posluženje i pozvali učesnike komemorativnog skupa u Srpski kulturni centar "Pavle Solarić"na nastavak druženja.

Fotografije: