Pregled svih događaja

Velika Skupština SNV-a, 30.04.2023.

Velika Skupština SNV-a, 30.04.2023.

Srpsko narodno vijeće ,nacionalna koordinacija vijeća srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, 30.04.2023. godine u koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski"u Zagrebu održalo je 4. Veliku skupštinu.

Statutarno, Velika skupština održava se jednom u 5 godina i na nju se pozivaju svi izabrani vijećnici srpske zajednice ,kako na općinskoj ili gradskoj razini, tako i na regionalnoj razini..Na skupštini se usvaja tzv. Deklaracija o pravima i položaju Srba u Hrvatskoj,svojevrsna strategija rada srpske zajednice u 5-godišnjem narednom periodu.

Na skupštini su bili i predstavnici svih srpskih institucija u RH, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta, Srpsko privredno društvo Privrednik, Srpski demokratski forum, Zajedničko veće opština.

Skupštinom je moderirala Dragana Jeckov, potpredsjednica SNV-a i saborska zastupnica SDS-a.

Uvodnom riječi skupštini se obratio predsjednik SNV-a prof.Milorad Pupovac,posebno pozdravljajući  nacionalno vijeće Hrvata u Republici Hrvatskoj, čija predsjednica, Jasna Vojnić se nakon profesor obratila skupštini.

Potom se okupljenima obratio u ime Srpske pravoslavne crkve vikarni episkop marčanski Sava.

Velikim aplauzom dočekana je predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić kao i naredni govornik predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Deklaraciju o pravima i položaju Srba u RH pročitala je Aneta Vladimirov.

Velika skupština završila je kulturno umjetničkim programom uz izvanredan nastup ansambla Kolo.

U prilogu Vam dostavljamo na uvid Deklaraciju.

Fotografije: