Pregled svih događaja

Sveta Trojica, Bjelovar, 04.06.2023.

Sveta Trojica

U bjelovarskom hramu Srpske pravoslavne crkve Svete Trojice ,04.06.2023. godine održana je Sveta liturgija s početkom u 10,00 sati i na taj način započeto je trodnevno praznovanje silaska Svetoga Duha na apostole u narodu još zvano pedesetnica, jer praznik pada na 50-ti  dan po Vaskrsu Gospoda našeg, Isusa Hristosa.

Domaćin hramovne Slave bio je paroh bjelovarski otac Stefan Maksimović a Svetu liturgiju su vodili đakon  Petar Kozakijević iz Zagreba, te parosi iz Narte i Velike Pisanice ,jereji Dragan Topić i Milomir Gvojić.

Nakon znatno vremena, veliko  učešće u organizaciji  ovog velikog crkvenog praznika imalo je i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Bjelovara, koje predvode Vanja Ficnar i Danka Jarić a koje je također proslavilo Krsnu Slavu svog Vijeća, Svetu Trojicu.

Posebno su pozitivno zvučale riječi oca Stefana prilikom  besjede, da samo zajedništvom srpskih institucija možemo čuvati srpski identitet i duhovnost.

Prije rezanja slavskog kolača i prelijevanja koljiva sveštenstvo je sa vjernim narodom litijski obišlo svetinju.Prigodnom besjedom narodu se obratio otac Milomir Gvojić, paroh u Velikoj Pisanici koji je dugi niz godina bio paroh u bjelovarskoj srpskoj svetinji.

Kao i svake godine i ovoga puta sa nama je bio pater Rikard iz franjevačkog reda u Bjelovaru, a malo kasnije se  pridružio  i otac Dejan iz katoličke crkva u Bjelovaru.Uz njih Svetoj liturgiji prisustvovao je i Saša Lukić ,zamjenik Župana Bjelovarsko bilogorske iz redova srpske zajednice.

U vrlo nadahnutom govoru prisutnima se obratio Vanja Ficnar, uz konstataciju da srpski narod u ovim krajevima živi vijekovima i da je svoju sudbinu uvijek dijelio sa većinskim hrvatskim narodom.

Vjerni narod imao je posebno zadovoljstvo da u nastavku obilježavanja velikog praznika Svete Trojice prisustvuje nastupu Kulturno umjetničkog društva "Sveti Sava" iz Republike Srpske, Banja Luka, koji se predstavio izvedbom krajiških igara kao i igara iz Srbije.Veliku ulogu u njihovom dolasku imao je naš banjalučanin otac Stefan , kao i sekretar društva Damir Jovanić.

Danka Jarić je uručila  priznanje koreografu društva Draganu Popoviću a  ikonu Svete Trojice kostimografu društva Mirjani Marjanac uručio je domaćin, otac Stefan uz podršku svoje kćerkice Kaline.

Domaćini ,VSNM Bjelovar i SPCO Bjelovar,sav narod su potom pozvali za trpezu ljubavi, ponavljamo sav prisutni narod i goste Slave.

Moramo sa velikim poštovanje pohvaliti novoizabrano srpsko manjinsko Vijeće u Bjelovaru koje je u svakom trenutku bilo na raspolaganju svojim gostima ( od 15 vijećnika bilo ih je prisutno 14).

Isto tako zahvaljujemo se našoj nacionalnoj Koordinaciji, Srpskom narodnom vijeću koje je financijski pomoglo održavanje hramovne i Slave VSNM Bjelovar.Posebna, usuđujemo se reći već tradicionalna zahvala, ide porodici Pere i Radmile Radulović iz Bjelovar koji su bili kumovi Slave i još jednom pokazali velikodušnost i brigu za vlastiti narod.

Među gostima bili su predsjednik IO SDSS Boro Rkman, v.d. predsjednik SDSS BBŽ Milan Radaković,predsjednik i zamjenik predsjednika VSNM BBŽ Darko Karanović i Radovan Dožudić,delegacija VSNM Koprivničko-križevačke županije koju je predvodio Branko Dulikravić predsjednik VSNM Garešnica Damir Sedramac,predsjednica VSNM Križevci Goranka Manojlović,zamjenik predsjednice VSNM Daruvar,ujedno i predsjednik SDSS Daruvar Pero Radosavljević, predsjednici VSNM Štefanje, Veliki Grđevac i Velika Pisanica Zoran Marijan, Slobodan Knežević i Pavo Ćetković kao i buduća predsjednica VSNM Šandrovac Milena Lazić, Srđan Bojčić predsjednik SKD "PROSVJETA" Daruvar.

Zahvaljujemo se i Radovanu Dožudiću koji je poslije posluženja boravio u Srpskom kulturnom centru "Pavle Solarić" i primio zaista impozantan broj posjetitelja koji su otišli pogledati postav izložbe  "Knjige ispod pjevnice".

Fotografije: