Pregled svih događaja

Komemoracija u Voćinu, 14.01.2024.

Komemoracija u Voćinu, 14.01.2024.

Dana 14.01.2024. godine, Vijeće SNM Općine Voćin zajedno sa Vijećem VSNM Virovitičko-podravske županije obilježilo je 82. godišnjicu stradanja 267 nevinih civila sela Kometnika i Dobrića 14.januara 1942. godine. Taj strašan zločin počinjen je od strane ustaša nakon okršaja partizanskih i ustaških postrojbi 11. i 12. januara 1942.

Svetu liturgiju u crkvi u Voćinu predvodio je paroh Dragan Gaćeša zajedno sa jerejem Stojanom Janjićem medinačke parohije i jerejem virovitičko - gaćiške parohije Blagojem Đukićem. Nakon liturgije uslijedilo je posvećenje kolača i koljiva kraj spomenika u Kometniku, obraćanje prisutnih i polaganje vijenaca.

Povjesničar i istraživač Milan Radanović ispred SNV - a Zagreb održao je govor u kojem je detaljno objasnio cijeli događaj stradanja ovih civila, te događaje koji su tome predhodili i sva druga strašna stradanja na našem području te 1942. godine.

Po završetku polaganja vijenaca, okupljeni su se uputili kod novouređenog podruma gdje su nevini civili stradali tog dana i tamo položili ruže.

Ovu komemoraciju svojim prisustvom su uvečali konzul Republike Srbije u Vukovaru, Ljudmila Ostojić ,predsjednik ZVO Vukovara, Dejan Drakulić, predsjednika Udruge antifašista Vukovarsko - srijemske županije Lazo Đokić.

Od delegacija iz susjednih županija prisutan je bio Nikola Ivanović, dožupan Požeško-slavonske županije sa svojom delegacijom . Predsjednik VSNM Zagrebačke županije Dragiša Pilipović sa svojom delegacijom. Dožupan Bjelovarsko - bilogorske županije Saša Lukić sa svojom delegacijom.

Od predstavnika Virovitičko-podravske županije kao i uvijek bio je pročelnik Ivan Horvat. Delegacija Vijeća SNM VPŽ i delegacije VSNM Gradova i Općina naše županije.

Fotografije: