Pregled svih događaja

SEDMI SPORTSKI SUSRETI SRPSKIH MANJINSKIH VIJEĆA U ROGOŽI, subota, 01.06.2024.

01.06.2024. – SUBOTA - SEDMI SPORTSKI SUSRETI SRPSKIH MANJINSKIH VIJEĆA U ROGOŽI

01.06.2024. održani su sedmi sportski susreti županijskih SNV-ova, aktivnost kroz koju se njeguje zajedništvo i čuva identitet.

Srpski kulturni centar „Moslavina“ u Rogoži pored Garešnice koji je prije dva mjeseca otvoren bio je mjesto sedmih sportskih susreta narodnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke, Međimurske i Varaždinske županije. U pitanju je tradicija koju njeguju ne samo vijećnici nego i mnogi dragi prijatelji koji im se pridružuju u cjelodnevnom druženju potaknutom sportskim aktivnostima koje se organiziraju uvijek u drugoj sredini. Natjecanje se provelo u nekoliko disciplina, pikadu, nogometu, stolnom tenisu, kartanju bele i potezanju užeta, a okupilo se stotinjak sudionika.

– Ovo je jedan od mnogih srpskih kulturnih centara koji su otvoreni u zadnjih nekoliko godina iz sustava „Kapitalnih investicija“ i jako smo sretni što smo uspjeli dobiti zaista impresivne centre koji su nukleus srpske zajednice širom Republike Hrvatske – izjavio je na otvorenju susreta predsjednik SNV-a Bjelovarsko-bilogorske županije Darko Karanović.

Susretima je prisustvovao i predsjednik Srpskog narodnog vijeća, prof.dr. Milorad Pupovac koji se obratio okupljenima. Pozdravio je i čestitao svima koji su vodili brigu o time da se ovaj centar obnovi i proširi te je izrazio zadovoljstvo što je prostor korišten na najbolji mogući način, a to je okupljanje i druženje sa sunarodnjacima i sugrađanima sa kojima živimo. Spomenuo je i nadolazeće izbore za Europski parlament na kojima se i sam natječe kao kandidat, te ukratko pojasnio važnost izlaska na iste.

Srpski kulturni centar „Moslavina“ u Rogoži dugo su čekali i članovi Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ Pododbor Garešnica, izrazito aktivno manjinsko društvo koje je poznato po svojim gostovanjima diljem Hrvatske, ali i daleko izvan nje. Ovi uvijek rado viđeni gosti koji kulturu svoga naroda pronose već godinama poznati su i po organizaciji smotre dječjeg kulturnog stvaralaštva pod nazivom „Djeca su ukras svijeta“, a svoje najmlađe članove uče i međusobnoj toleranciji kroz natjecanja u starim dječjim igrama koje redovno organiziraju u svom kraju. Uz razna gostovanja plan im je u skoro vrijeme u Centru urediti i etno sobu u kojoj bi bile izložene i sačuvane starine te bi na taj način upoznali mlađe generacije s kulturnom baštinom kraja.

Fotografije: