Pregled svih događaja

22.09.2013. - Osveštenje crkve u G. Polju

Cannot find albumi/22.09.2013. - Gr.Polje folder inside /home/srbibbzh/public_html/images/galerije/albumi/22.09.2013. - Gr.Polje/ folder.
Admiror Gallery: 4.5.0
Server OS:Apache
Client OS:Unknown
PHP:5.6.40

22.9. 2013. osveštena je crkva Svetoga Đorđa u Grubišnom Polju. Čin osveštenja predvodio je Mitropolit Zagrebačko - ljubljanski Gospodin Jovan uz sasluženje sveštenika naše mitropolije. Svojevrsni presedan jeste i način kako je crkva obnovljena. Naime, za života, a sada pokojni Milovan Kljaić ing. agronomije iz Beograda je zavještao svome bratu, gospodinu Njegovanu Kljaiću da po njegovoj smrti proda stan i dobivenim sredstvima obnovi pravoslavnu crkvu u Grubišnom Polju, obzirom da su Kljaići rođeni grubišnopoljci.

Ovu aktivnost u potpunosti je koordinirao Radovan Dožudić - odvjetnik i zamj. predsj. VSNM BBŽ. Svu tehničku dokumentaciju izradio je član VSNM BBŽ gosp. Milenko Grubić, ing. građ. iz Daruvara. Samom činu osveštenja prisutvovao je veliki broj građana, a po završetku Svete liturgije Mitropolit je najzaslužnije odlikovao priznanjem Katarine Kantakuzine Branković - dugoga reda, a Njegovana Kljaića istim priznanjem prvoga reda, koje se dodjeljuje se za izuzetan doprinos u aktivnostima koje utječu na opstojnost SPC.

Istim sredstvima je, osim crkve, obnovljena i spomen ploča žrtvama fašističkog terora na lokalitetu "Trandlerova djetelina", također u Grubišnom Polju.

FOTOGRAFIJE