Pregled svih događaja

30.1.2014. - Daruvar - Dan sjećanja na Holokaust

Cannot find albumi/30.01.2014. - Dan sjecanja na Holokaust folder inside /home/srbibbzh/public_html/images/galerije/albumi/30.01.2014. - Dan sjecanja na Holokaust/ folder.
Admiror Gallery: 4.5.0
Server OS:Apache
Client OS:Unknown
PHP:5.6.40

U organizaciji Udruge antifašističkih boraca i Antifašista grada Daruvara te Ekonomske i turističke škole Daruvar, održan je DAN SJEĆANJA NA HOLOKAUST u Hrvatskom domu u Daruvaru. 

Danas se sjećamo žrtava najvećeg zločina čovječanstva, sjećamo se mladih,starih, nevinih, izgladnjelih, ubijenih, ugušenih plinom, spaljenih i pretvorenih u pepeo, zato što su proglašeni krivima što su drugačiji. Sjećamo se što se dogodi kada mržnja obuzme ljudsko srce i pretvori ga u kamen, sjećamo se što se dogodi kada žrtve vape a nitko ih ne čuje, što se dogodi kada čovječanstvo zaboravi da iako drugi nisu stvoreni na našu sliku nisu ništa manje ljudi nego mi. Sjećamo se i odajemo počast preživjelima koji nose svjedočanstvo onoga što se dogodilo, sjećamo se žrtava tako da, iako su im ukradeni životi, im ne budu ukradene smrti. Sjećamo se i zahvaljujemo svi pravednicima među narodima, svima hrabrima koji su spasili živote, učeći nas da i u najtamnijoj noći možemo ponijeti svijetlo nade. 

Danas želimo sjećanjem poručiti idućim generacijama: Ne ubiji! Ne stoji nijemo uz prizor krvi svoga susjeda! Ne potlačuju stranca! 

Znamo da, iako ne možemo promijeniti prošlost, možemo promijeniti budućnost. Znamo da, iako ne možemo vratiti mrtve u život, možemo očuvanjem njihova sjećanja osigurati da nisu umrli uzalud. I zato danas, svi skupa, jednostavnim činom sjećanja osiguravamo život. 

(iz molitve rabina Sacksa)

 

Program je otpočeo ovom molitvom rabina Sacksa te učeničkim čitanjem tekstova koji govore o užasnom Holokaustu počinjenom od fašističke ideologije prema Jevrejskom i drugim narodima u toku Drugog svjetskog rata. U pozadini na videozidu mijenjale su se autentične fotografije kao živ svjedok ovih događaja. Učenici su na rukama nosili trake koje su simbolizirale separaciju i segregaciju logoraša u logoru Auschwitz u Poljskoj. Pročitano je također i nekoliko potresnih pisama koje su uznici pisali svojim najmilijima na putu golgote prema logoru. Čitanje potresnih svjedočanstava pratila je tužna glazbena pozadina. 

Na samom kraju učesnicima se obratila Vlasta Pilat čiji su roditelji Franjo i Lidija Grüner nositelji priznanja - "PRAVEDNIK MEĐU NARODIMA" koji predstavlja zahvalnicu Jevrejskog naroda koja se uručuje svakom pojedincu za doprinos spašavanju Jevreja u toku Drugog svjetskog rata. Ona je govorila o danima iz samog početka rata u gradu Mostaru u kome je njena obitelj prihvatila i spasila malu djevojčicu Liciku čiji su roditelji i braća ubijeni.

Izuzetan doprinos ovoj manifestaciji dala je tajnica UABIA grada Daruvara Zvjezdana Drašner, profesorica Radmila Frantal te Davorka Bahnjik.

FOTOGRAFIJE